ATENŢIE! Firmele si PFA vor avea, pe langa CUI si CIF, inca un cod unic de identificare. De cand se aplica noua reglementare?

ATENŢIE! Firmele si PFA vor avea, pe langa CUI si CIF, inca un cod unic de identificare. De cand se aplica noua reglementare?
Atat persoanele juridice, cat si cele fizice, vor fi identificate in Registrul Comertului prin inca un cod unic de inregistrare, potrivit unei legi care a fost promulgata joi de Presedintele Romaniei. Astfel, acestea vor avea in plus, pe langa numarul de ordine actual din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala, si un identificator unic la nivel european.

Noul cod unic de identificare (EUID) va permite contribuabililor sa fie identificati in sistemul de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene, din care urmeaza sa faca parte si Registrul Comertului din Romania.

Conform Avocatnet.ro, noile reglementari privind identificarea operatorilor economici sunt cuprinse intr-o lege promulgata joi, 18 iunie, de Presedintele Romaniei, care fusese adoptata prin vot final de deputati la finalul lunii mai.

Legea nu se va aplica imediat dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, ci va intra in vigoare peste aproximativ doi ani, in 17 iulie 2017.

Noul cod unic de identificare va individualiza operatorul economic in tot spatiul comunitar

Potrivit Legii promulgate joi, registrul central al comertului (tinut de Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC) si registrele comertului tinute de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale urmeaza sa fie incluse intr-un sistem european in care vor fi cuprinse toate registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comertului. Pentru ca persoanele fizice si juridice inregistrate in registrele comertului din Romania sa poate fi identificate in sistemul european, ele vor primi un nou cod de identificare, mai exact - identificatorul unic la nivel european (EUID).

Acest nou cod de identificare va fi atribuit contribuabililor inregistrati la Registrul Comertului, pe langa identificatoarele deja existente, pe care ei le au in momentul de fata, respectiv numarul de ordine din Registrul Comertului si codul unic de inregistrare fiscala. Noul cod va fi primit atat de persoanele juridice, cat si de persoanele fizice care se inregistreaza la ONRC pentru a desfasura activitati economice sub forma de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale.

Codul EUID, care se va implementa din 2017, va include:

-elementul de identificare al Romaniei,
-elementul de identificare al registrului national in Uniunea Europeana
-numarul persoanei din Registrul Comertului

Totodata, conform prevederilor din noua lege, daca va fi necesar, pentru a evita erorile de identificare, codul unic de inregistrare la nivel European va contine si alte elemente, care nu sunt insa specificate in reglementarile promulgate de Presedintele Romaniei.

Actul normativ mai stabileste ca identificatorul unic la nivel European EUID va fi trecut pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, documentul pe care orice firma sau persoane fizica il primeste la inmatricularea ca operator economic in Registrul Comertului. Documentul contine, in prezent, numai numarul de ordine din registrul comertului si codul unic de inregistrare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor.

Oricine va putea obtine online si gratuit date despre orice firma din UE

Noua lege prevede ca, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, ONRC urmeaza sa puna la dispozitia publicului documentele si informatiile referitoare la profesionistii din toate tarile membre ale Uniunii Europene, inregistrati in registrul comertului.

Astfel, pe pagina de internet a ONRC si pe portalul de servicii online al acestuia, urmeaza sa fie disponibile gratuit prin sistemul de interconectare a registrelor comertului urmatoarele informatii:

-denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in registrul comertului;
-sediul social/profesional al persoanei inregistrate in registrul comertului si statul membru in care este inmatriculata;
-numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate, identificatorul unic la nivel european EUID si codul unic de inregistrare fiscala;
-starea firmei.

De asemenea, contra-cost,  pe cheltuiala solicitantului, vor putea fi eliberate copii in format electronic ale:

-certificatelor de pe inregistrarile efectuate in registru
-actelor prezentate in acest scop,
-certificatelor constatatoare ca un anumit act sau fapt este ori nu este inregistrat.

Actul normativ precizeaza ca nivelul de tarifare perceput pentru furnizarea de copii si/sau informatii prin sistemul de interconectare a registrelor comertului nu va depasi costurile administrative asociate.

Structura registrului comertului va fi modificata

Noua lege actualizeaza si structura actuala a registrului comertului, acesta urmand sa fie organizat diferit fata de acum. Astfel, in noua sa forma, registrul va fi impartit in trei categorii:

-un registru pentru inregistrarea persoanelor juridice societati, companii nationale si societati nationale, regii autonome, -grupuri de interes economic, organizatii cooperatiste, societati europene, grupuri europene de interes economic, alte persoane juridice expres prevazute de lege, cu sediul principal sau sedii secundare in Romania;
-un registru pentru inregistrarea persoanelor juridice societati cooperative si societati cooperative europene, cu sediul principal sau sedii secundare in Romania;
-un registru pentru inregistrarea persoanelor fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, cu sediul profesional sau sedii secundare in Romania.

In prezent, registrul comertului este alcatuit dintr-un:

-registru pentru inregistrarea comerciantilor persoane fizice si asociatii familiale,
-un registru pentru inregistrarea societatilor cooperative si
-un altul pentru inregistrarea celorlalti comercianti persoane juridice.

Prin sistemul de interconectare, ONRC va primi si cereri pentru dizolvare, lichidare sau de insolventa
Oficiul registrului comertului va putea primi, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, informatiile si documentele privind deschiderea si incetarea oricarei proceduri de dizolvare, lichidare sau de insolventa a persoanei juridice din statul membru al Uniunii Europene, precum si privind radierea acesteia din registru, pentru inregistrarea din oficiu a acestora, cu titlu gratuit, in registrul comertului, in care sunt inregistrate la sucursalele deschise de aceasta.

De asemenea, la randul sau, oficiul registrului comertului urmeaza sa transmita, prin intermediul sistemului de interconectare a registrelor comertului, cu titlu gratuit, informatiile si documentele mentionate anterior referitoare la persoanele juridice inregistrate in Romania si care au infiintate sucursale in alte state membre ale Uniunii Europene, in vederea inregistrarii acestor date in registrul comertului.

In cazul in care persoana juridica din statul membru al Uniunii Europene a fost radiata din registru, oficiul registrului comertului va radia, din oficiu, cu titlu gratuit, sucursalele acesteia, imediat ce a primit informatiile si documentele in acest sens, se mai prevede in noua lege. Exceptie vor face sucursalele persoanelor juridice din statul membru al Uniunii Europene care au fost radiate din registru ca o consecinta a unei modificari a formei juridice a entitatii in cauza, a unei fuziuni sau divizari sau a unui transfer transfrontalier al sediului social, mai arată sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce riscă botoșănenii care nu folosesc toți banii de pe cardurile de energie!

astăzi, 17:32
2

Teoretic, aceste carduri ar fi trebui să expire la finele lunii aprilie, dar Guvernul a anunțat prelungirea valabilității cardurilor de energie până la data de 31 mai.Prin intermediul u...

Programul Trenurile Soarelui 2024 ocolește Botoșaniul, ce orașe sunt pe listă!

astăzi, 16:26
106

CFR Călători a anunțat joi după-amiază începerea programului Trenurile Soarelui 2024, cu începere din 14/15 iunie.Într-un comunicat dat publicității, operatorul feroviar d...

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
37

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...