Astazi se sarbatoreste Craciunul pe stil vechi

Astazi se sarbatoreste Craciunul pe stil vechi
Potrivit calendarului iulian, pe 7 ianuarie, crestinii ortodocsi pe stil vechi sarbatoresc Craciunul.

Peste 500 de familii de lipoveni din Botosani si-au impodobit bradul, iar astazi vor canta colinde, potrivit traditiei, la casa preotului.

Pe langa lipoveni, mai convietuiesc cu botosanenii aproximativ 400 de persoane de etnie ucraineana, care pornesc la colindat in Ajun si nu se lasa pana nu trec pe la fiecare membru al comunitatii.

Pe mesele gazdelor sunt asezate mancaruri de post, iar sub fetele de mese se pun bani si fan, care vor fi scoase dupa Boboteaza.

Pentru rusii lipoveni, Craciunul reprezinta o sarbatoare spirituala, accentul punandu-se pe rugaciuni. Asta pentru ca Biserica a fost si este un factor important in existenta unei comunitati.

Masa de Craciun a rusilor lipoveni include bucate specifice, cum ar fi haladet, o piftie care se serveste cu hrean, lapsa - taitei fierti in supa de pasare, sarmale, dar si mancaruri de peste. Desertul consta in cozonaci cu nuca, coltunasi cu branza - vareniki, si alte specialitati.

Rusii lipoveni au un singur colind, care este o cantare bisericeasca, Hristos Rajdaetsea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
13

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
35

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
40

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...