ASTAZI LA TEATRUL PENTRU COPII SI TINERET VASILACHE - Daruiti copiilor ingeri!

ASTAZI LA TEATRUL PENTRU COPII SI TINERET VASILACHE - Daruiti copiilor ingeri!

 DARUITI COPIILOR INGERI! - Regis Marius Rogojinschi  

Astazi, de la ora 17.00, actorii Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani va invita sa vizionati, in cadrul Studioului de Teatru pentru Tineret, spectacolul DARUITI COPIILOR INGERI!, eveniment precedat de o lansare de carte. 

Un eveniment care iese din tiparele specifice artei jocului cu papusi, un spectacol care reuneste armonios actor, papusa, inger, divinitate, presarat cu momente folclorice autentice.

Un spectacol pentru mari si mici. Ingerii exista, traiesc alaturi de noi, sacrul si profanul fac parte din viata noastra, asa cum bucuria, blandetea, pacea, frumusetea sufleteasca ne sunt atribuite fiecaruia dupa chipul si asemanarea cu Dumnezeu.

Pentru ca, daca, dupa cum spune regizorul Marius Rogojinschi, era un timp cand oamenii stateau de vorba cu ingerii si erau fericiti, acum avem nevoie ca ingerii sa stea de vorba cu oamenii si ei, ingerii, sa fie fericiti!

Avem nevoie ca ingerii sa isi intoarca fata spre noi, sa ne accepte, sa ne recunoasca! Un spectacol pe care il puteti darui tuturor, indiferent de varsta.

Un spectacol imaginat de Marius Rogojinschi, dupa povesti monahale, cu actorii Anca Stefan, Mihaela Nistorica, Ramona Hriscu, Mihaela Stempel, Marius Rusu, Tudor Rotaru, Laurentiu Vasilache, Claudiu Galateanu.

Regia si scenografia - Marius Rogojinschi.

Costume si constructie papusi, Mihai Pastramagiu.

Momentele de coregrafie, care cu siguranta va vor incanta, au fost realizate de Victoria Bucun si Mihai Fediuc.

Spectacolul Daruiti copiilor ingeri! a primit binecuvantarea parintelui protopop Lucian Leonte, care a raspuns invitatiei noastre la avanpremiera din 26 februarie. Alaturi de Parintele protopop Lucian Leonte au mai fost prezenti parintele Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic Botosani, presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tibuleac, cu fetita Cezara, inspectorul educativ Daniel Botezatu, Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu, prof.dr. Lucian Baleanu, secretar literar la Teatrul Eminescu, colegii nostri actori de la Teatrul Eminescu, elevi de la Colegiul A.T.Laurian si Florentina Tonita, de la www.stiri.botosani, mentioneaza Mihaela Nistorica, director adjunct al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache.

Vreau sa felicit ideea scenaristului, care a construit pe doua parti aceasta piesa. Prima - ideea de apropiere, jocul ingerilor in viata copiilor, in viata noastra, si a doua - legatura de recunostinta si demnitate nationala, pasul catre Eminescu. Consider ca sunt doua capitole in aceasta piesa, s-a exprimat la avanpremiera Parintele Protopop Lucian Leonte, adaugand ca ingerul are specificatia lui, ingerul are nevinovatia si jocul copiilor, are intelepciunea prin mesajul divin pe care il duce in

Este o sacralizare nefireasca a lui Eminescu. Dumnezeu l-a dat pe Eminescu sa fie geniu si nu sfant, de aceea a biruit suferinta prin cuvant, a adaugat parintele cu privire la modalitatea regizorului de a scoate in evidenta geniul poetului Mihai Eminescu.

Sunteti de felicitat pentru aceasta idee pentru ca, dupa cum stim, in unele scoli religia este neglijata, este ca o disciplina auxiliara, unii tineri s-au departat de morala crestina, iar ceea ce faceti aici este extraordinar, a precizat Parintele Grigore iaconu, mentionand ca rolul spectacolului este in primul rand unul educativ, care se pliaza perfect pe nevoile societatii de astazi.

Scurt si la obiect, dar extrem de incantat, s-a aratat si presedinele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac.

Mi-a placut foarte mult faptul ca ati venit cu un element absolut original, cu o asociere foarte armonioasa intre ideea de religie, ideea de traditie, ideea de patriotism prin acea trimitere la Eminescu si totul imbracat intr-o atmosfera vesela. Scenariul excelent, va felicit!, a incheiat Mihai Tabuleac.

Astazi, conducerea Teatrului Vasilache a inclus in manifestarea care va avea loc in cadrul Studioului de Teatru pentru Tineret si o prezentare de carte.

Este vorba despre cartea pentru copii din colectia Povesti cu ingeri, de Ligia Luminita Tonita, o prima carte - Darul de Craciun - Carte de bucurie si de colorat cu autocolante-ingerasi.

Ligia Luminita Tonita a absolvit in anul 2004 Universitatea de Arte G. Enescu, Iasi, Facultatea de Teatru, specialitatea arta actorului papusar, clasa Tatiana Ionesi-Aurelian Balaita.

In prezent este presedintele Companiei de Teatru pentru Copii MOMO, din Bucuresti.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
2

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...

Spectacolul „Legenda Cetății Neamțului” se joacă trei zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani

astăzi, 19:08
14

„Legenda Cetăţii Neamţului” este o adaptare scenică parodică, după „Cetatea Neamţului” de George Coşbuc şi transpusă în scenă de Marius Rogojinschi. Regia arti...

Tânăr dintr-o comuna din Botoșani, prins conducând sub influența cocainei!

astăzi, 18:07
161

În cursul zilei de luni, 22 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Sucevei un autoturism condus ...