Astăzi este cea mai scurtă zi din an: solstiţiul de iarnă. După 800 de ani, tot astăzi, Jupiter şi Saturn se aliniază

Astăzi este cea mai scurtă zi din an: solstiţiul de iarnă. După 800 de ani, tot astăzi, Jupiter şi Saturn se aliniază

Astăzi, luni, 21 decembrie, este cea mai scurtă zi din acest an pentru că marcăm solstiţiul de iarnă, care are loc la ora 12.02, durata zile fiind de 8 ore şi 50 minute. Durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute.

Odată cu venirea iernii, începând din 21 decembrie până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea. Timp de trei luni, până la echinocțiul de primăvară, din 20 martie (ora 11:37), durata zilei va începe să crească treptat până ce va deveni egală cu noaptea. La data solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ţinând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° faţă de orizont. În consecinţă, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute.

De asemenea, tot în această seară are loc și alinierea planetelor, când Jupiter şi Saturn se vor apropia şi vor putea fi văzute ca un astru dublu, anunţă Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”.

 Și Google marchează acest eveniment printr-o grafică specială, însoțită de mesajul „Sărbătorim iarna 2020 și Marea conjuncție”.

Fenomenul de aliniere poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus. Soarele va apune la ora 16.49, iar după ora 17.00 planetele se pot vedea cu ochiul liber, anunță Observatorul Astronomic. Cele două planete unite într-un singur astru se vor putea vedea până la ora 19.00.

Cele două planete nu au mai fost atât de aproape și de luminoase de 800 de ani. Mulți astronomi spun că steaua din Bethleem din Biblie, care i-a ghidat pe cei trei magi, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn. Mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”. În același timp, steaua din Bethleem ar fi putut fi, de asemenea, o conjuncție între Venus și Jupiter.

 

Spune-ne opinia ta