Armata americana trimite arme si munitii in Afganistan, prin Romania

Armata americana trimite arme si munitii in Afganistan, prin Romania
Baza militara de la Mihail Kogalniceanu ar putea juca un rol important in razboiului din Afganistan, sustine locotenent-colonelul Greg Derner, ofiter de la sediul Comandamentului SUA din Stuttgart.

Pozitionarea bazei americane din Romania este foarte favorabila, pentru ca beneficiaza de transport rutier, maritim, dar si aerian, a declarat Greg Derner, citat de Stripes.com.

De mai bine de trei luni, zeci de avioane americane transporta arme si provizii unei brigazi a armatei americane din Afganistan, folosidu-se de o baza romaneasca de la Marea Neagra.

Soldatii americani au de multa vreme o problema cu achizitionarea de armament in Afganistan, iar tranzitul prin Pakistan este considerat riscant, din cauza atacurilor talibanilor.

Astfel, pornirea misiunilor din Romania elimina o parte din riscuri, precizeaza Greg Derner, iar evaluarea potentialului bazei romanesti ar putea dura mai multe luni.

De asemenea, un alt avantaj este faptul ca Romania, membra NATO, ar permite transportul echipamentelor in ambele sensuri: atat in, cat si din Afganistan.

Inca din luna mai, o subunitate a fortelor aeriene militare opereaza la baza de la Mihail Kogalniceanu pentru a veifica si a testa capacitatea aeriana a bazei, in Romania aflandu-se 70 de piloti americani. Finalul operatiunii il reprezinta transportul a 1.000 de tone de echipament si provizii in Afganistan, in baza din orasul Grafenwohr.

Derner a vorbit si despre implicarea cetatenilor romani in transportul de arme si provizii. "Astfel s-ar elibera efectivul american militar pentru indeplinirea altor sarcini si acest lucru ar da un impuls economiei locale", a adaugat colonelul, precizand ca SUA nu va trimite multi militari in Romania, conform ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
454

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
470

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
269

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...