Arhitect botoşănean sancţionat pentru insubordonare

Unul dintre cei mai renumiţi arhitecţi ai Botoşaniului este lăsat "pe bară" un an de zile pentru că a refuzat să înregistreze opt proiecte pe care tocmai le primise în lucru.

S-a întâmplat anul trecut, atunci când Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) a decis sancționarea lui Doru Bantuş cu suspendarea dreptului său de semnătură pe o perioadă de 12 luni. Arhitectul a contestat în instanţă, pe motiv că articolul de lege în baza căruia a fost sancţionat nici nu există. Ba mai mult, a susţinut că înregistrarea proiectelor la Ordinul Arhitecților din România, taxarea acestei înregistrări și instituirea taxei de timbru de arhitectură este o hotărâre luată de către conducerea actuală centrală a OAR, fără ca aceasta să aibă o acoperire în legislația actuală a statului român.

În plus, arată Doru Bantuş în acţiunea sa, cele opt lucrări incriminate în decizia de sancţionare fac parte din categoria de lucrări pentru care nu este obligatorie semnătura de arhitect și deci nu trebuie înregistrate. De asemenea, arhitectul a afirmat că justificarea OAR cum că această procedură de înregistrare a lucrărilor este făcută pentru creșterea calității cadrului construit în România nu are corespondent în realitate. Şi asta deoarece înregistrarea proiectelor la OAR se face prin depunerea unui dosar care cuprinde doar o copie a certificatului de urbanism, certificat în care nu se solicita respectiva înregistrare și pe care un beneficiar avizat poate să refuze să o livreze și un exemplar original al planurilor de amplasament și de încadrare în zonă, dar nu și un exemplar din proiect, situație în care OAR nu are cum sa știe cum va fi viitoarea construcție.


Pentru a-şi apăra punctul de vedere, OAR l-a acuzat pe Doru Bantuş de sfidare şi a arătat că în cadrul cercetării disciplinare s-a reținut că acesta a întocmit mai multe proiecte de arhitectură pentru care s-au emis autorizații de construire, fără ca acestea să fie înregistrate de reclamant la Filiala teritorială Nord- Est a Ordinului, din care face parte, în vederea luării în evidență a proiectelor. Instanţa însă i-a respins acţiunea arhitectului, ba chiar l-a obligat şi la plata a 500 de lei către OAR.

Doru Bantuş a depus deja contestaţie, deoarece, consideră el, este o datorie morală.

"În primul rând, procesul se va judeca la Curtea Supremă de la Bucureşti, acolo am cerut să fie judecat pentru că cei care m-au reclamat sunt de aici, instanţele sunt părtinitoare- de la Suceava nici nu mai vorbesc pentru că acolo e sediul Filialei Nord- Est. Pe mine chestia asta, din punct de vedere profesional, nu mă afectează în niciun fel pentru că eu sunt ieşit la pensie, dar din punctul de vedere al unei situaţii care nu e în regulă, nu pot fi de acord, mai ales că Comisia Reuropeană nu recunoaşte OAR ci numai Uniunea Arhitecţilor din România şi atunci despre ce vorbim? Cum este posibil ca o asociaţie neguvernamentală să hotărască politica de construcţii în România?", declară Doru Bantuş.

Potrivit arhitectului, înregistrarea acestor proiecte se face pe baza certificatului de urbanism, doar că de cele mai multe ori, mai ales în primăriile din rural, acest certificat se eliberează odată cu autorizaţia de construire. "Şi atunci eu ce pot să fac? Când actul care mi se cere mie pentru înregistrarea proiectelor la OAR este tocmai certificatul de urbanism", adaugă Doru Bantuş. Întrebat dacă au fost şi alţi arhitecţi sancţionaţi pentru neînregistrarea proiectelor, respectiv neplata taxelor aferente, Doru Bantuş a susţinut că numai în filiala Nord- Est ar fi 36 de cazuri.

 

Spune-ne opinia ta