Arestatii de la Chisinau trebuie sa isi plateasca singuri "cazarea" in celule

Arestatii de la Chisinau trebuie sa isi plateasca singuri "cazarea" in celule
Familiile celor arestati in timpul protestelor de la Chisinau sunt obligate sa plateasca "intretinerea" detinutilor, o zi dupa gratii costand 5,90 lei moldovenesti.

Asta in conditiile in care au fost tratati inuman, fiind batuti "stiintific", cu sticla plina cu apa.

Comisariatul general de politie din Chisinau, unde se afla inchisi multi tineri retinuti de fortele de ordine in urma protestelor anticomuniste, le solicita familiilor sa plateasca aceasta taxa, ei sustinand ca banii reprezinta contravaloarea meselor din meniul zilnic al regimului de detentie, scrie Evenimentul Zilei

Unul dintre cei arestati, Ion Cretu, nascut in decembrie ’89, pe vremea cand tinerii din Europa de Est daramau comunismul, a relatat pentru cotidianul citat modul in care a fost tratat in arest de autoritatile moldovene si cum s-a desfasurat procesul.

"Ma bateau cu sticla de apa, pentru a nu lasa urme"

Ion a fost arestat pe 9 aprilie, fiind "saltat" de politisti in civil. A fost aruncat intr-o duba si acolo a facut prima data cunostinta cu eficienta "militienilor": "Soferul cu o mana conducea si cu cealalta imi cara pumni in cap". Pe langa soferul "indemanatic", in duba mai erau si alti politisti cu "scoala batailor aplicate": "M-au lovit in cap, in burta si la ficat".

Odata ajuns la Comisariatul General de Politie, Ion a intrat sub o noua ploaie de pumni si de picioare. Va uita greu numele scris pe usa anchetatorului: Rosca Dorel. In spatele acelei usi a primit "o bataie stiintifica": "Pentru a nu lasa urme, ma bateau cu o sticla de plastic plina cu apa".

Apoi a fost aruncat in beciurile politiei, intr-o celula de patru metri pe patru, impreuna cu 14 persoane. "Paturi nu erau, dormeam pe scandura goala, era un singur WC, care mirosea ingrozitor, iar singura sursa de apa era cea care curgea din vasul WC-ului".

Ion spune ca in prima noapte nu au dormit. Usa se deschidea la cinci-zece minute: "Atunci a fost cel mai strasnic. De fiecare data cand se deschidea usa, trebuia sa ne ridicam in picioare. Pe cei care erau batuti si nu se puteau ridica, ii sculam noi".

Incepand cu a doua zi, Ion si ceilalti au putut constata si ce inseamna "ospitalitatea" gardienilor: "Dimineata primeam ceai, care era mai mult o apa chioara si paine. La pranz ne aduceau laturi, bune de dat la porci. Era o fiertura din hrisca, orez si cartofi, toate stricate".

Orice solicitare adresata "militienilor" era prilej de batjocura: "Am intrebat: "Dar un avocat nu ne dati?". Ni s-a raspuns: "Si altceva ce mai vrei?". Apoi am cerut o carte. Militianul ne-a aratat bastonul: "Va dau eu carte!"".

Cate rani, atatea zile de arest

Dupa cinci zile de detentie, pentru studentul Ion Cretu a venit momentul sentintei. Detinutii au fost impartiti in loturi si dusi la tribunal. Acolo soarta li s-a hotarat fara ca vreunul dintre ei sa poata deschide gura.

"Ni se striga numele, iar judecatorul hotara pentru fiecare cate zile de arest administrativ meritam. Cei cu urme de batai mai vizibile primeau mai multe zile, ca sa iasa dupa ce le trec ranile. Eu am iesit, fiindca nu aveam multe vanatai", a povestit tanarul pentru Evenimentul Zilei.

Inchisoare in rate

"Am fost la comisariat, dar nu m-au lasat sa-mi vad copilul. Doar mi-au spus ca trebuie sa le platesc 81 de lei pana acum pentru mancarea pe care zic ei ca i-o dau", a declarat, sub protectia anonimatului, mama unuia dintre tinerii aflati in arest.

"Pot sa platesc oricat, e feciorul meu, dar eu nu stiu daca el chiar primeste ceva. Aveau o hartie semnata de baiat pe care mi-a zis politistul ca tin evidenta meselor, dar poate il silesc sa o semneze si el moare de foame. Or sa-l mai tina in arest, l-au condamnat la 15 zile. Daca nu am toti banii, mi-au zis sa platesc in rate", spune, cu disperare in glas, femeia.

Ion Cretu e hotarat sa apeleze la CEDO

Ion Cretu este hotarat sa reclame la CEDO cruzimile "tratamentului" care i-a fost aplicat de autoritatile moldovene. S-a adresat unui cabinet de avocatura si intre timp asteapta sa vada daca vor urma si alte proteste la care este hotarat sa participe, cu atat mai mult cu cat este convins ca el insusi a fost obiectul fraudelor electorale: "Cand am vrut sa votez la Chisinau, mi s-a spus ca pe lista figura ca deja am votat. Observatorii de-acolo ne-au spus ca pe lista e si bunica mea, care a murit de cativa ani. Imi pare bine ca au inviat-o", face Ion haz de necaz.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
45

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
87

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
143

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...