Arderea miriştilor- un pericol pentru comunităţi, cu efecte negative pentru productivitatea solului

O modalitate ieftină dar deloc benefică de curăţare a terenurilor agricole, arderea acestora, produce zeci de incendii în judeţ, ultimele zile reprezentând o provocare pentru pompierii botoşăneni, solicitaţi să salveze bunurile agricultorilor care şi-au riscat propriile gospodării.

Arderea miriştilor- un pericol pentru comunităţi, cu efecte negative pentru productivitatea solului

   Foto: ISU Botoşani

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă, în ultimele 24 de ore, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi şi au intervenit pentru stingerea a 21 de incendii produse în gospodării sau pe terenuri agricole.

"Acestea au fost localizate în Botoșani, Călărași, Ștefănești, Năstase, comuna Mihălăşeni, Carasa, comuna Corlăteni, Racovăţ, comuna Pomârla, Ibăneşti, Văculeşti, Lupăria, comuna Prăjeni, Chiţoveni, oraşul Flămânzi, Cândeşti, Mihai Eminescu, Gorbăneşti, Siliştea, comuna Stăuceni, Roşiori şi Rădeni, comuna Frumuşica. Pentru stingerea celor 21 de incendii au intervenit, în total, 128 de pompieri militari şi voluntari", declară Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al IJSU Botoşani.

În total, au ars vegetaţia uscată de pe aproximativ 70 de hectare, 12 tone de furaje şi o anexă, iar pompierii au împiedicat extinderea flăcărilor la mai multe locuinţe.

IJSU Botoşani recomandă cetăţenilor să respecte regulile şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis.

Intenţia celor care pun focuri este curăţarea miriştilor şi a grădinilor, însă efectul nu este deloc benefic. Specialiştii susţin că, pe lângă faptul că arderea miriştilor este interzisă de autorităţile române, acest procedeu nu ajută cu nimic solul, ba dimpotrivă, deoarece arderea resturilor vegetale dăunează fertilităţii solului.

Prin ardere, resturile vegetale existente pe terenurile agricole, care ar trebui utilizate pentru îmbogăţirea solului, sunt irosite. Arderea miriştilor, spun cercetătorii, este necesară doar în cazul în care resturile vegetale existente sunt atacate de anumiţi dăunători. Specialişti de la Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti consideră că arderea resturilor vegetale este o crimă pentru agricultură.

"Lumea spune aşa, în mod clasic, că arderea miriştilor înseamnă distrugerea seminţelor de buruieni, a agenţilor patogeni, a insectelor dăunătoare şi aşa mai departe. Să ştiţi că nu este adevărat, cu excepţia cazului când paiele sunt atacate de viermele roşu al paiului", explică aceştia.

Concluzia specialiştilor ar fi că arderea miriştilor rămâne doar o modalitate ieftină de a curăţa terenul agricol, fără nici un efect benefic asupra solului, ba dimpotrivă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
116

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
120

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
1018

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...