Aproape jumătate dintre copiii români răcesc și de trei ori pe an. Cât de corect știi să îți tratezi copilul?

Infecțiile respiratorii conduc, de departe, în topul bolilor care afectează copii, arată un studiu recent realizat de Societatea Națională de Medicina Familiei. Deși nu sunt afecțiuni care pun viața în pericol, exceptând complicațiile grave, acestea alterează starea generală a copilului, părinții fiind nevoiți să găsească rapid soluții de ameliorare.

Potrivit doctorulzilei.ro, cea mai mare provocare se regăsește la categoria de vârstă 7-12 ani, întrucât nu există prea multe opțiuni de tratamente gata dozate, special concepute pentru această categorie de vârstă și greutate. Mai bine de o treime dintre juniorii cu vârste între 7 și 12 ani se confruntă și cu trei episoade de răceală și gripă în cursul unui an, arată studiul SNMF, realizat pe o platformă, în perioada 11-18 iulie, pe un eșantion de 471 de părinți.

În acest caz, cea mai mare provocare pentru părinți este administrarea unui tratament corect, adecvat vârstei și greutații copilului, lucru confirmat și de recenta cercetare. Tratamentul pentru răceală și gripă îi pune în dificultate pe jumătate dintre părinții cu copii cu vârste cuprinse între 7 si 12 ani, pe motiv că nu există prea multe opțiuni în materie de analgezice și antipiretice pentru această categorie de vârstă gata dozate și, astfel, sunt mai dificil de mânuit/adaptat de către părinți. Astfel, părinții se văd în situația fie de a le administra tratamente pentru copii mai mici, riscând să nu dozeze bine tratamentul, fie destinate adultului, riscând să supradozeze.

Ce înseamnă prea mult sau prea puțin la medicamente?

Care sunt riscurile, însă, în cazul unui tratament neadecvat, în doză prea mica sau prea mare? "Atunci când îi administrăm unui copil o doză de medicament mai mică decât cea recomandată, nu apare efectul terapeutic așteptat. De exemplu, la medicamentele care combat febra, dozele mai mici fac ca febra să nu scadă sub 37,2 grade Celsius, la nivelul axilei. De cealaltă parte, când dozele sunt mai mari, efectul terapeutic așteptat apare dar, odată cu dozele mari, cresc și riscurile de efecte adeverse și/sau toxicitate ale medicamentului. În ambele cazuri, medicamentul poate fi cotat că "nu e bun", "nu e folositor", "e nociv", "e apă de ploaie", "e toxic" etc.", explică dr. Ileana Efrim, medic de familie.

Mai există o situație care poate avea impact negativ asupra sănătății copiilor: administrarea medicamentelor neadaptate indicatiei terapeutice la copil: risc mare de reactii adeverse sau toxicitate, similar unei "otraviri", adaugă medicul de familie.
Cum pot să își ia copiii singuri medicamentele, în siguranță, citiţi în continuare pe doctorulzilei.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime a început vânătoarea de arbitri! L-a distrus pe fratele lui Istvan Kovacs: ”E cu minte puțină. Pare un pic de cooperativă”!

astăzi, 20:46

Valeriu Iftime a izbucnit după ce FC Botoșani a pierdut meciul cu Oțelul Galați și a lansat un atac extrem de dur la adresa fratelui lui Istvan Kovacs. Patronul Valeriu Iftime consideră că S...

La Botoșani: Acțiune a polițiștilor de investigare a criminalității economice!

astăzi, 19:50

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Comisariatului p...

A plătit 4200 de euro pentru un autoturism, dar s-a ales cu un dosar penal!

astăzi, 18:15

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări în privința unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la control a...