Aprilie-mai, la Botoșani: Evaluarea anuală a efectivelor de pisică sălbatică, specie strict protejată!

La acţiunea de evaluare din anul 2016, pe teritoriul judeţului Botoşani au fost inventariate 146 exemplare de pisică sălbatică, aflate în 18 fonduri de vânătoare.

Aprilie-mai, la Botoșani: Evaluarea anuală a efectivelor de pisică sălbatică, specie strict protejată!

În perioada aprilie-mai 2017, pe teritoriul judeţului Botoşani va avea loc acţiunea anuală de evaluare a efectivelor de pisică sălbatică (Felis silvestris), specie strict protejată de interes comunitar.

Evaluarea va fi realizată de către gestionarii fondurilor de vânătoare, împreună cu reprezentanţi ai APM Botoşani, Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Botoşani, Garda Forestieră Suceava,  ONG-uri, custozi.

Scopul acestei acţiuni este de a realiza o estimare cât mai corectă a evoluţiei, de la un an la altul, a populaţiei de pisică sălbatică de pe teritoriul judeţului. Este interzisă capturarea şi uciderea exemplarelor aflate în mediul lor natural, deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau de odihnă, deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop ale exemplarelor luate din natură.

Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului poate acorda derogări gestionarilor fondurilor de vânătoare pentru capturarea pisicilor sălbatice, cu avizul prealabil al Academiei Române, cu condiția ca  măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menținerii populațiilor speciei  într-o stare de conservare favorabilă, în arealul ei natural.

„La acţiunea de evaluare din anul 2016, pe teritoriul judeţului Botoşani, au fost inventariate 146 exemplare de pisică sălbatică, aflate în 18 fonduri de vânătoare. Cea mai mare creștere a efectivelor de pisică sălbatică s-a înregistrat pe fondul de vânătoare Gorbănești, gestionat de Direcția Silvică Botoșani, unde s-au inventariat 17 exemplare în anul 2016, față de 5 exemplare înregistrate în anul 2015” , a declarat directorul executiv al APM Botosani, ing. Eugen Mateciuc.

În cazul în care  fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, la acţiunile de evaluare vor participa şi custozii acestora. Programul acţiunilor pentru evaluarea speciei pisică sălbatică va fi publicat pe site-ul APM Botoşani în perioada următoare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
145

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
159

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
243

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...