APM Botoșani sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității: Avem 16 arii naturale protejate! (foto)

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani sunt în acțiune de protest de cinci zile.

APM Botoșani sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității: Avem 16 arii naturale protejate! (foto)

În acest an, Ziua Internatiobala a Biodiversitatii (22 mai 2024) este dedicata adoptării Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal, cunoscut și sub numele de Planul pentru biodiversitate, document care stabilește obiective și măsuri concrete pentru a opri pierderea diversității biologice până în anul 2050.

Astfel, tema Zilei Internaționale a Diversității Biologice este „Fii parte din Plan”. Acesta este un apel la acțiune pentru a încuraja guvernele, popoarele indigene și comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, parlamentarii, agenții economici și persoanele fizice să evidențieze modalitățile în care susțin implementarea Planului pentru biodiversitate.

Pe măsură ce comunitatea internațională este chemată să-și reexamineze relația cu mediul înconjurător, un lucru este cert: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenți de ecosistemele sănătoase pentru apă, hrană, medicamente, haine, combustibil, adăpost și energie. Aceasta implică respectarea, protejarea și restaurarea bogăției noastre biologice.

În județul Botoșani, există o biodiversitate bogată, reprezentată de habitate naturale, specii de plante și animale sălbatice protejate, cu valoare ridicată de conservare, iar altele care pot fi exploatate, cu măsuri speciale de management. Dintre speciile de floră protejate amintim: papucul doamnei, laleaua pestriță, angelica, rușcuța de primăvară. Speciile de faună protejate sunt mai bine reprezentate și amintim dintre acestea: speciile de păsări răpitoare acvila de câmp, acvila țipătoare mare, șorecarul încălțat, codalbul, acvila mică, vânturelul de seară, speciile de carnivore strict protejate ca pisica sălbatică, specii de amfibieni și reptile - broasca țestoasă de apă, tritonul cu creastă și altele.

Speciile cele mai valoroase din punct de vedere conservativ le putem observa în ariile naturale protejate, care sunt eșantioane reprezentative pentru flora și fauna sălbatică a județului. Pe teritoriul județului Botoșani sunt declarate 16 arii naturale protejate de interes comunitar, având o suprafață de 494,4 km2, reprezentând cca 10% din suprafața județului", a declarat Eugen Mateciuc, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani.

Reamintim faptul că angajații APM Botoșani organizează de cinci zile protest, fiind nemulțumiți de salarii.


(Foto de la protestul salariaților APM)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cercuri pastorale și conferințe desfășurate în bisericile din Botoșani!

Sâmbătă, 15 Iunie 2024
198

Primul astfel de eveniment va avea loc duminică, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Pădureni. Acolo se va desfășura întâlnirea Cercului Pastor...

Lucian Vasiliu, laureatul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia la Botoșani! (Foto)

Sâmbătă, 15 Iunie 2024
135

Astfel, juriul a decis ca Premiul să îi fie acordat poetului Lucian Vasiliu.Lucian Vasiliu, născut pe 8 ianuarie 1954, în comuna Puieşti, județul Vaslui, a debutat în 1981 cu...

România - Ucraina, luni de la ora 16:00

Sâmbătă, 15 Iunie 2024
80

Campionatul European de Fotbal - EURO 2024 a început la München vineri, 14 iunie, cu meciul de deschidere dintre naționala Germaniei și cea a Scoției.Competiția aduce la start 24 de...