APM Botoșani sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității: Avem 16 arii naturale protejate! (foto)

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani sunt în acțiune de protest de cinci zile.

APM Botoșani sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității: Avem 16 arii naturale protejate! (foto)

În acest an, Ziua Internatiobala a Biodiversitatii (22 mai 2024) este dedicata adoptării Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal, cunoscut și sub numele de Planul pentru biodiversitate, document care stabilește obiective și măsuri concrete pentru a opri pierderea diversității biologice până în anul 2050.

Astfel, tema Zilei Internaționale a Diversității Biologice este „Fii parte din Plan”. Acesta este un apel la acțiune pentru a încuraja guvernele, popoarele indigene și comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, parlamentarii, agenții economici și persoanele fizice să evidențieze modalitățile în care susțin implementarea Planului pentru biodiversitate.

Pe măsură ce comunitatea internațională este chemată să-și reexamineze relația cu mediul înconjurător, un lucru este cert: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenți de ecosistemele sănătoase pentru apă, hrană, medicamente, haine, combustibil, adăpost și energie. Aceasta implică respectarea, protejarea și restaurarea bogăției noastre biologice.

În județul Botoșani, există o biodiversitate bogată, reprezentată de habitate naturale, specii de plante și animale sălbatice protejate, cu valoare ridicată de conservare, iar altele care pot fi exploatate, cu măsuri speciale de management. Dintre speciile de floră protejate amintim: papucul doamnei, laleaua pestriță, angelica, rușcuța de primăvară. Speciile de faună protejate sunt mai bine reprezentate și amintim dintre acestea: speciile de păsări răpitoare acvila de câmp, acvila țipătoare mare, șorecarul încălțat, codalbul, acvila mică, vânturelul de seară, speciile de carnivore strict protejate ca pisica sălbatică, specii de amfibieni și reptile - broasca țestoasă de apă, tritonul cu creastă și altele.

Speciile cele mai valoroase din punct de vedere conservativ le putem observa în ariile naturale protejate, care sunt eșantioane reprezentative pentru flora și fauna sălbatică a județului. Pe teritoriul județului Botoșani sunt declarate 16 arii naturale protejate de interes comunitar, având o suprafață de 494,4 km2, reprezentând cca 10% din suprafața județului", a declarat Eugen Mateciuc, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani.

Reamintim faptul că angajații APM Botoșani organizează de cinci zile protest, fiind nemulțumiți de salarii.


(Foto de la protestul salariaților APM)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeie dispărută ieri de la domiciliul din Franța, sunați la 112 dacă ați vazut-o!

astăzi, 19:52
106

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 37 de ani care la data de 11 iunie a.c. a părăsit domiciliul din Franța, fără a preciza locul în care se d...

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea : Ziua de 15 octombrie va fi declarată „Ziua Părinţilor de Îngeri”, părinții primesc consiliere gratuită!

astăzi, 19:40
101

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau p&ac...

Un medicament pentru tratarea diabetului va dispărea din farmacii, cu ce va fi înlocuit!

astăzi, 18:41
177

„Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg...