Păcălite de temperaturile mari din timpul zilei, albinele părăsesc stupii în căutare de mâncare. Pentru că nu găsesc hrană și sunt epuizate, nu mai reușesc să se întoarcă. Proprietarii se tem că la primăvară vor găsi stupii goi și că producția de miere va scădea anul acesta.
Și anul trecut a fost unul slab pentru producția de miere. Seceta și episoadele dese de grindină din primăvară au distrus bobocii de floare. Apicultorii au recoltat doar o singură dată, iar cea mai mare parte din miere au lăsat-o în stup, pentru ca albinele să aibă cu ce să se hrănească iarna aceasta.
Anul trecut, borcanul de miere a costat 20 de lei, dar anul acesta prețul ar putea crește. Dacă vremea va continua să fie mai caldă, jumătate din albine ar putea muri, se tem apicultorii.
Vremea primăvăratică și diferențele de temperatura între zi și noapte afectează toate insectele, avertizează specialiștii.
În anii fără fenomene meteo extreme, țara noastra produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual și ocupa locul 4 în Europa. La nivel naţional, sunt înregistraţi 40.000 de apicultori, care deţin peste 1,4 milioane de familii de albine, arată datele Federației asociațiilor apicole din România.