APIA primește cereri de finanțare pentru schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, care sunt condițiile!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează potențialii beneficiari că începând de luni, 17 iunie 2024, se depun cererile de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024, aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2020.

APIA primește cereri de finanțare pentru schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, care sunt condițiile!

În conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 115/2024, cererile de finanțare se vor depune la Centrele APIA , până la data de 13 septembrie 2024, ora 14:30.

Alocarea financiară pentru sesiunea 1/2024 este de 75.850.112 euro.

Pentru acordarea sprijinului financiar în cadrul schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, solicitantul depune o cerere de finanțare - conform Anexei 1 din Ghidul solicitantului; cererea se depune online pe site-ul www.apia.org.ro, în aplicația electronică DR-07, se tipărește, se semnează și se depune/transmite împreună cu documentele aferente. În cazuri excepționale, cererea de finanțare se poate depune/transmite  doar pe suport de hârtie împreună cu documentele aferente. Cererile semnate, scanate și transmise la APIA prin email/alt mijloc de telecomunicații trebuie semnate și în original de către solicitant până la finalizarea etapei de evaluare a cererilor de finanțare.

Înainte de completarea și depunerea cererilor de finanțare, beneficiarii trebuie să întocmească dosarele tehnice aferente angajamentelor. După întocmirea dosarelor tehnice, acestea sunt depuse la Gărzile Forestiere în vederea verificării și emiterii avizelor prin care se constată îndeplinirea condițiilor de accesare a Intervenției DR-07.

Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” se acordă anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafaţă (hectar), proprietarilor (inclusiv Unităților Administrativ Teritoriale) de păduri din Fondul Forestier Național, în baza unui angajament încheiat pentru o perioadă de 5 ani și vizează compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat:

  - Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniște, pentru care valoarea plăților compensatorii acordate este 38 euro/an/ha pentru întreaga suprafață inclusă în angajament;

  - Pachetul 2 - Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, pentru care valoarea plății compensatorii acordate este  137 euro/an/ha pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2 (Acest pachet poate fi accesat numai împreună cu Pachetul 1).

Intensitatea sprijinului public nerambursabil acordat în baza schemei de ajutor de stat este de 100%.

Pentru suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat.

Suprafaţa minimă pentru care se încheie un angajament pentru pachetul 1 este de 100 ha.

Proprietarii de terenuri forestiere care dețin suprafețe mai mici și/sau care nu îndeplinesc condițiile de accesare se pot asocia pentru a aplica în cadrul schemei de ajutor de stat.

Pentru a fi eligibili în cadrul schemei de ajutor de stat beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe cerințe, printre care:

- să dețină amenajament silvic în vigoare pe toată suprafața din angajament;

- să deţină contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru întreaga suprafață din angajament;

- să participe în cadrul angajamentului cu toată suprafața de teren forestier deținută într-o unitate de producție și/sau protecție (conform amenajamentului silvic);

- să delimiteze o zonă de liniște compactă de cel puțin 20% din totalul suprafeței pentru care se încheie un angajament, în cadrul căreia nu se vor efectua tăieri de masă lemnoasă pe întreaga perioadă a angajamentului, cu excepția situațiilor prevăzute în Ghidul solicitantului:„Pe suprafața din afara zonei de liniște, beneficiarul are dreptul să efectueze lucrările prevăzute de amenajamentul silvic, avându-se în vedere ca pe perioada angajamentului să nu se intervină cu lucrări mai mult de o dată pe aceeaşi unitate amenajistică, cu excepția situațiilor prevăzute în Ghidul solicitantului”;

- să contracteze şi să efectueze lucrări de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv atelaje la operațiile de adunat, scos și apropiat, până la platforma primară, pe suprafața parcursă cu rărituri care face obiectul angajamentului pentru pachetul 2;

- să respecte normele privind condiționalitatea pe toate terenurile agricole aparținând exploatației agricole și pe toată perioada angajamentului, în cazul în care dețin și suprafețe agricole.

Pădurile încadrate în tipul I funcțional (TI – conform prevederilor amenajamentului silvic) nu sunt eligibile în cadrul schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, iar terenurile destinate împăduririi sau reîmpăduririi trebuie să nu reprezinte mai mult de 15% din suprafața angajată.

Informaţii detaliate pentru accesarea sesiunii 1/2024 aferentă Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” se regăsesc postate pe site-ul APIA, la adresa: apia.org.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Slovacia – România, în această seară de la ora 19.00

astăzi, 14:21
67

Ultimul meci în Grupa E la EURO 2024 al naționalei antrenată de Edi Iordănescu este programat astăzi, 26 iunie, împotriva Slovaciei.Vezi cotele Superbet pentru confruntarea cu Slovac...

A adolescentă a dispărut de acasă: Sunați la 112 sau anunțați Poliția dacă o vedeți pe Mirabela!

astăzi, 14:02
180

Adolescenta a părăsit domiciliul în cursul zilei de 25 iunie, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.Alexuță Mirabela Ionela are 1,50 m î...

25.000 de euro pentru o îmbrățișare. Operația care îi va permite unei tinere mame să-și țină bebelușul în brațe

astăzi, 13:37
192

În lipsa unei operații, scolioza descoperită la o vârstă atât de fragedă i-a afectat întreaga copilărie și adolescență. Vorbim de o luptă pentru supraviețuire care du...