Aparitia maselei de minte, o problema? Uite ce trebuie sa faci

Netratat, un molar (denumit popular masea de minte) blocat in maxilar poate duce la complicatii severe precum: infectii, boli gingivale, deplasarea dintilor, carii, chisturi.

Potrivit statisticilor, 75% din populatia Romaniei se confrunta, la varsta adulta, cu neplacerile cauzate de aparitia maselelor de minte. Restul de 25% se pot considera norocosi: nu au parte niciodata in viata de durerea cauzata de eruptia unei masele de minte, scrie sanatate.ele.ro.

Cel de-al treilea molar, sau maseaua de minte, conform denumirii populare, poate provoca adevarate neplaceri atunci cand nu erupe corespunzator. Daca arcada nu este suficient de incapatoare, molarii pot erupe in poziti incorecte sau pot ramane blocati in gingie.

Simptomele eruperii maselelor de minte

Printre simptomele mai des intalnite se numara durerile prelungite de maxilar sau de cap, respiratie urat mirositoare, gingie inrosita sau inflamata, dinti sensibili. Netratat, un molar blocat in maxilar poate duce la complicatii severe precum: infectii, boli gingivale, deplasarea dintilor, carii, chisturi.

Din fericire, exista si cazuri cand eruptia unei masele de minte nu provoaca niciun fel de durere sau alte simptome deranjante.

Tratament

Eruptia dureroasa a unei masele de minte face necesara o vizita la cabinetul stomatologic. O radiografie dentara ii va spune stomatologului tau daca este nevoie de o extractie, o interventie chirurgicala, sau daca ridica alte probleme. Decizia se ia in functie de gravitatea situatiei.

Extractia maselei de minte se recomanda in cazurile cand arcada nu este suficient de mare pentru a permite eruptia molarilor in mod armonios care sa nu provoace probleme in masticatie, atunci cand maselele, iesite partial, afecteaza pozitia celorlalti dinti din cauza lipsei de spatiu, cand exista riscul de chisturi sau inainte de montarea unui aparat pentru indreptarea danturii.

Exista si cazuri cand molarii de minte nu provoaca neplaceri, si se dovedesc chiar utili. Ei pot fi folositi in cazul lucrarilor dentare, atunci cand molarii de langa ei sunt compromisi. Din pacate insa, molarii de minte au tendinta de a se caria mult mai repede decat restul danturii.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Permis de conducere fals depistat de polițiștii de frontieră de la Vama Stânca!

astăzi, 19:40

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la control un p...

Un ied jucăuș, căzut într-o fântână dezafectată – Salvat cu succes de pompierii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 19:07

Incidentul a avut loc în această după amiază în localitatea Sârbi, comuna Vlăsinești. Micul aventurier păștea în curtea unei gospodării al cărei proprietar nu era acas...

Erasmus+ o poveste care continuă la Școala Profesională Specială ,,Sfântul Stelian”, Botoșani!

astăzi, 18:50

În perioadă 1.06.2024-31.08.2025, Școala Profesională Specială ,,Sfântul Stelian”, Botoșani, implementează proiectul Erasmus+, Domeniul: Educație școlară (SCH), numărul de ...