Aparitia maselei de minte, o problema? Uite ce trebuie sa faci

Aparitia maselei de minte, o problema? Uite ce trebuie sa faci
Netratat, un molar (denumit popular masea de minte) blocat in maxilar poate duce la complicatii severe precum: infectii, boli gingivale, deplasarea dintilor, carii, chisturi.

Potrivit statisticilor, 75% din populatia Romaniei se confrunta, la varsta adulta, cu neplacerile cauzate de aparitia maselelor de minte. Restul de 25% se pot considera norocosi: nu au parte niciodata in viata de durerea cauzata de eruptia unei masele de minte, scrie sanatate.ele.ro.

Cel de-al treilea molar, sau maseaua de minte, conform denumirii populare, poate provoca adevarate neplaceri atunci cand nu erupe corespunzator. Daca arcada nu este suficient de incapatoare, molarii pot erupe in poziti incorecte sau pot ramane blocati in gingie.

Simptomele eruperii maselelor de minte

Printre simptomele mai des intalnite se numara durerile prelungite de maxilar sau de cap, respiratie urat mirositoare, gingie inrosita sau inflamata, dinti sensibili. Netratat, un molar blocat in maxilar poate duce la complicatii severe precum: infectii, boli gingivale, deplasarea dintilor, carii, chisturi.

Din fericire, exista si cazuri cand eruptia unei masele de minte nu provoaca niciun fel de durere sau alte simptome deranjante.

Tratament

Eruptia dureroasa a unei masele de minte face necesara o vizita la cabinetul stomatologic. O radiografie dentara ii va spune stomatologului tau daca este nevoie de o extractie, o interventie chirurgicala, sau daca ridica alte probleme. Decizia se ia in functie de gravitatea situatiei.

Extractia maselei de minte se recomanda in cazurile cand arcada nu este suficient de mare pentru a permite eruptia molarilor in mod armonios care sa nu provoace probleme in masticatie, atunci cand maselele, iesite partial, afecteaza pozitia celorlalti dinti din cauza lipsei de spatiu, cand exista riscul de chisturi sau inainte de montarea unui aparat pentru indreptarea danturii.

Exista si cazuri cand molarii de minte nu provoaca neplaceri, si se dovedesc chiar utili. Ei pot fi folositi in cazul lucrarilor dentare, atunci cand molarii de langa ei sunt compromisi. Din pacate insa, molarii de minte au tendinta de a se caria mult mai repede decat restul danturii.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
127

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
484

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
192

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...