Anunţul ministrului Educaţiei despre camerele video la BAC 2013 şi despre clasa pregătitoare!

Anunţul ministrului Educaţiei despre camerele video la BAC 2013 şi despre clasa pregătitoare!
Legea educaţiei va fi schimbată doar de Parlament, clasa zero rămâne obligatorie, iar clasa a IX-a rămâne la gimnaziu, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu pentru Gândul în care a răspuns la o serie de întrebări importante care îi vizează pe elevi şi pe părinţii lor.

Cele mai importante mesaje ale ministrului:

- Clasa pregătitoare va rămâne la fel.

-Metodologia privind înscrierea într-o astfel de clasă va fi adoptată în februarie.

- Bacalaureatul profesional va fi o opţiune pentru absolvenţii de clasa a XII-a.

- Camerele video vor rămâne în sălile de examen.

- Manualele noi vor fi introduse cel mai devreme în anul 2015.

Gândul: Care sunt priorităţile pentru actualul mandat?

Remus Pricopie: Înainte de a discuta despre o măsură sau alta, cred că ar trebui să discutăm despre principii, şi anume, cred că este foarte important ca în următorul interval de timp să ajungem la un anumit tip de stabilitate în sectorul educaţiei. În sensul că atunci când luăm măsuri, acestea să fie discutatate, convenite, acceptate de toată lumea.

Este şi măsura importantă, dar mult mai important este procesul cum ajungi la acea măsură. Iar succesul în aplicarea unor politici publice depinde foarte mult de acest proces. Deci, obiectivul meu principal, pe care l-am anunţat de la bun început, este acela de a dialoga cu cei implicaţi în procesul de educaţie zi de zi şi de a nu perturba sistemul.

Nu-mi propun să schimb de dragul schimbării, nu-mi propun să fac schimbări care să fie asociate numelui meu, îmi propun să fac schimbări care să ducă măcar cu puţin la mai bine decât este acum.

Ce se va întâmpla cu clasa zero? Unde se vor desfăşura cursurile?

În primul rând vreau să transmit părinţilor interesaţi de acest subiect că nu se fac schimbări. Indiferent de natura analizei pe care noi o facem acum, legea ne spune foarte clar: clasa pregătitoare face parte din ciclul primar şi este o clasă obligatorie pentru copiii care au împlinit vârsta de şase ani. Prin urmare, clasa pregătitoare rămâne ca o clasă obligatorie în ciclul primar. Legea ne permite să corectăm anumite lucruri vizavi de punerea în aplicare a acestei cerinţe legale. Putem să modificăm criteriile de departajare a copiilor de la o şcoală la alta, ştim că au fost discuţii.

Putem să eficientizăm procesul de depunere a dosarelor, să nu mai aştepte oamenii în faţa şcolilor ore în şir. Acestea sunt lucruri care pot fi corectate. Anul trecut, de exemplu, metodologia aprobată prin ordin de ministru privind înscrierea în clasa pregătitoare, a fost aprobată la sfârşitul lunii ianuarie. Anul acesta o putem adopta la sfârşitul lunii ianuarie, draftul deja există. Numai că ne-am propus ca termen prima decadă a lunii februarie. Mai vrem o săptămână suplimentar pentru ca acest document să beneficieze, înainte de a fi adoptat, de rezultatele evaluări şi de feedback-ul de la inspectorii şcolari şi de la învăţători.

Spre sfârşitul lunii ianuarie vom avea o întâlnire cu câteva sute de învăţători de la clasa pregătitoare şi vom discuta şi probleme legate de modul în care clasa pregătitoare a fost organizată, şi nu doar despre modul în care s-a făcut înscrierea.

Citeste mai mult pe Gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
119

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
472

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
183

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...