Sumele de bani trimise de rezidenţii din UE către ţări din afara Uniunii Europene, denumite transferuri personale, s-au ridicat la 35,6 miliarde de euro în 2018, în creştere comparativ cu 32,6 miliarde de euro în anul anterior.
Intrările în UE, pe de altă parte, au totalizat 10,9 miliarde de euro, rezultat care a dus la un sold negativ pentru Uniunea Europeană de minus 24,6 miliarde de euro, în comparaţie cu restul lumii, arată datele Eurostat.
Cea mai mare parte a transferurilor personale constau în fluxuri de bani trimise de migranţi în ţările lor de origine.
Anul trecut, statele membre care au înregistrat cele mai mari intrări de fonduri de pe urma transferurilor personale au fost Portugalia (3,6 miliarde de euro), România (trei miliarde de euro), Polonia (2,9 miliarde de euro), Marea Britanie (2,3 miliarde de euro) şi Italia (două miliarde de euro).
În consecinţă, Portugalia (cu 3,1 miliarde de euro proveniţi din interiorul UE), România (cu aproape 2,7 miliarde de euro din UE) şi Polonia (2,5 miliarde de euro) se situează în topul ţărilor care au înregistrat cele mai mari surplusuri de pe urma transferurilor personale de fonduri, în 2018.
În cazul României, intrările de fonduri de pe urma transferurilor personale s-au ridicat anul trecut la 2,977 miliarde de euro, dintre care 2,661 miliarde de euro din interiorul UE şi 316 milioane de euro din afara UE, în timp ce ieşirile au fost de 263 milioane de euro, dintre care 172 de milioane de euro au mers în interiorul UE şi 91 milioane de euro în afara UE.