Anul 2009 - Banii, scumpirile si romanii!

Nu este inca, oficial, recesiune, dar semnele au aparut deja. Criza poate sa insemne somaj, blocaj financiar, restante la credite. Insa poate aduce cu sine si scumpiri. Scumpiri ce ar putea deveni de nesuportat pentru un somer sau in cazul in care inflatia ar creste accelerat.

 Ce se scumpeste?

Banii (creditele) - Chiar daca pare ciudat, banii sunt si ei o marfa, ce are un pret. Dam in schimbul banilor munca noastra sau bunurile produse de noi. Banii sunt ieftini cand dobanzile sunt mici si scumpi atunci cand cresc dobanzile. In 2008, BNR a crescut de mai multe ori dobanda de politica monetara, decizie care a condus la cresterea dobanzilor bancilor comerciale pentru persoane fizice si companii. Iar daca firmele primesc credite mai scumpe, vor scumpi produsele si serviciile pe care le ofera.

Impozitele - Impozitele si taxele pe care le platim statului ne-ar putea costa, si ele, mai mult, in 2009. Chiar daca politicienii au declarat ca nu vor creste impozitele, un oficial BNR afirma, in urma cu doua zile, ca mentinerea actualului nivel al impozitelor va fi imposibila in conditiile crizei economice si daca se va dori stimularea economiei cu bani de la bugetul de stat.

Mancarea - Preturile alimentelor vor creste incepand cu lunile ianuarie - februarie, pe fondul crizei economice, declara, in urma cu o luna, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu. Acesta a explicat ca scumpirile vor fi cauzate de importul de alimente si materii prime, mai costisitoare in contextul deprecierii leului. Dragos Frumosu crede ca primele alimente la care se vor inregistra scumpiri vor fi produsele lactate, carnea, in special cea de porc, zaharul si graul, dependente de importuri, dar si painea, uleiul, legumele, fructele si ouale.

Transportul - In septembrie, transportatorii romani amenintau ca vor mari tarifele cu 20% pana la finele anului, fapt ce va antrena un val de scumpiri ale produselor de la raft, intrucat costul cu transportul se regaseste in fiecare produs. Ei motivau aceste scumpiri spunand ca guvernul refuza sa elimine rovinieta, nu le permite sa monitorizeze cheltuirea banilor stransi din colectarea accizei din carburanti si nu se preocupa de amenajarea de parcari.

 Asigurarile - Anul 2009 va aduce cresteri de preturi de pana la 15% la RCA, dupa ce in 2007 acestea s-au majorat cu pana la 55% pentru persoane fizice sau chiar 100% pentru persoane juridice. Trei companii - Allianz-Tiriac, Asirom si OTP Garancia - si-au publicat pe site-urile de internet tarifele pentru 2009. Tarifele pentru companii se vor majora cu pana la 15%, iar pentru persoane fizice cu pana la 14%.

Pe langa asigurarile auto, si alte tipuri de polite de asigurare se vor scumpi. In plus, potrivit unei legi votate de Parlament in octombrie anul acesta, fiecare proprietar de locuinta va fi obligat sa incheie o asigurare pentru cutremure, alunecari de teren si inundatii. Prima anuala va fi de 10 sau 20 de euro, iar cei care nu vor plati aceasta asigurare vor fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei. Scutiti de aceste cheltuieli vor fi beneficiarii de ajutor social.

Ce ar putea ramane la fel?

Intretinerea - Cheltuielile de intretinere pentru locuinta au crescut mereu in ultimii ani. Scumpirea intretinerii poate sa fie in termeni nominali, adica in functie de inflatie, sau in termeni reali, adica procentul de crestere sa fie mai mare decat rata inflatiei. Mai e important de stiut ca multe dintre preturile de care depinde costul intretinerii sunt preturi administrate, adica stabilite de autoritati publice de reglementare. Din acest punct de vedere, exista cateva semne bune. ANRE a anuntat ca pretul gazelor naturale ar putea sa ramana neschimbat pana in trimestrul al treilea al anului 2009. Insa atat gazele cat si energia electrica s-au scumpit la jumatatea anului, iar aceste cresteri de preturi se vor resimti in costul intretinerii.

Concediul si weekendul - In septembrie, secretarul de stat din Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, Lucia Morariu, declara ca tarifele la cazare in viitorul sezon nu vor inregistra mari diferente fata de cele din 2009.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul lui Valeriu Iftime, Botoșaniul legat de Iași pe calea ferată: ”Una dintre cele mai importante teme!” (Video)

astăzi, 08:16

Un astfel de proiect a fost gândit de comuniști, însă nu s-a investit ca să fie funcțional, iar în momentul de față continuă să fie lăsat în paragină. Noul președint...

Imagini rare: De la Botoșani la munte! (Foto)

astăzi, 07:35

De data aceasta, Bogdan Chirilă a surprins o imagine extraordinară, fapt posibil doar câteva ore, dimineața. Este vorba despre Munții Stânișoarei. ”Vârful Bivolu (1530 ...

Mamă, l-am văzut pe tata cu una… (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Bulișor vorbește cu mama lui la telefon: -Mamă, l-am văzut pe tata cu una grasă și urâtă la piață. -Avea batic? -Da, unul negru. -Eu eram. Să vezi ce bătaie îți iei acasă!...