Antibioticele, tot mai greu de obtinut din farmacii!

Antibioticele, tot mai greu de obtinut din farmacii!
O masura aplicata de ceva timp in multe judete din tara a devenit "lege" si la Botosani, unde cetatenii sunt nevoiti sa faca drumul inapoi atunci cand farmacistii refuza sa le mai elibereze antibiotice fara reteta de la medicul de familie.

Situatia este chinuitoare pentru botosanenii care solicita un banal sirop pentru raceala, si care contine o cantitate mica de antibiotic, dar mai ales pentru cei care nu sunt inscrisi la un medic de familie sau nu sunt asigurati in vreun fel. La toate acestea se mai adauga si timpul pe care sunt nevoiti sa il aloce pentru o consultatie la medicul de familie, fiind cunoscute "traditionalele" cozi la usa cabinetului medical.

"Exista si o lege care spune clar ca nu avem voie sa vindem antibiotice fara reteta de la medic. Acum depinde de fiecare farmacie daca o si respecta. Se intampla ca uneori sa vina o persoana sa iti ceara un antibiotic, si vezi clar ca are o suferinta, o infectie la o masea. Nu poti lasa omul pana a doua zi sa stea cu durere si ii dai medicamente. Dar este important sa nu se faca abuz si sa nu se ia tratament, la intamplare, dupa auzite", a spus o farmacista din Botosani.
 
De altfel, conform unor surse medicale, ar exista un protocol semnat intre Colegiul Farmacistilor si Ministerul Sanatatii, inca din perioada in care ministru era Eugen Nicolaescu, prin care farmacistii pot oferi antibiotice fara reteta, in anumite conditii. Este vorba, de exemplu, despre situatii in care pacientul vine si spune ca are o problema stomatologica, atunci cand medicul elibereaza reteta pe un anumit numar de zile si pacientul doreste sa continue tratamentul inca trei pana la cinci zile, sau cand este vineri dupa-amiaza si medicii nu mai lucreaza, se pot elibera cateva pastile, pentru ca pacientul sa poata trece peste weekend.

Farmacistii atrag atentia persoanelor care obisnuiesc sa se trateze fara a avea si pozitia medicului, ca multe dintre medicamente au efecte secundare ce pot pericilita sanatatea si chiar viata celor care le folosesc, dar si pentru faptul ca rezistenta organismului uman la antibiotice a crescut in ultimii ani si riscam sa nu mai putem fi tratati de anumite boli.

Luate la intamplare si mai multe in acelasi timp, medicamentele isi pot anula efectele sau si le pot accentua.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România are platformă de promovare a turismului cultural, Botoșaniul figurează pe trei rute!

astăzi, 10:08
3

Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie din țara noastră, cu ajutorul platformei locale multimedia România Atractivă.Programul România Atrac...

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
31

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...

Rareș Prisacariu, printre prezentatorii unei gale la care nominalizați sunt Patriarhul României, președintele Academiei și Leon Dănăilă!

astăzi, 08:45
115

Ediția a XIII-a a Premiilor Radar de Media, sub genericul „Valori Contemporane”, va avea loc la Sala Luceafărul din bucurești, pe 11 iulie 2024.Printre nominalizații la categoria P...