Inspectorii atrag atenÅ£ia că în gospodărie porcul poate fi tăiat doar „sub control sanitar-veterinar”, iar vânzarea cărnii este interzisă. Inspectorii mai recomandă examinarea cărnii pentru Trichinella spp ÅŸi cumpărarea cărnii din pieÅ£e ÅŸi târguri doar cu condiÅ£ia ca produsele să fie etichetate corect în privinÅ£a proveninienÅ£ei, condiÅ£iilor de păstrare ÅŸi termenului de valabilitate, transmite G4Media.
Inspectorii ANSVSA recomandă consumatorilor ca după cumpărare să depoziteze ÅŸi să păstreze alimentele de origine animală în frigider, „respectând instrucÅ£iunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare”, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.
În privinÅ£a sacrificării porcului în gospodărie, inspectorii atenÅ£ionează că această operaÅ£iune trebuie făcută „sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului ÅŸi siguranÅ£a cărnii”.
„Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricÅ£ie datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, arată inspectorii sanitar-veterinari.
Conform sursei citate, carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreÅ£i, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată, examinare ce poate fi făcută la centrele autorizate, costul acestuia variind între 26 de lei ÅŸi 90 de lei + TVA.
Potrivit inspectorilor, comercializarea cărnii de porc fără control sanitar-veterinar este sancÅ£ionată cu amenzi de până la 40.000 lei.
În privinÅ£a cumpărăturilor făcute în pieÅ£e ÅŸi târguri, inspectorii recomandă consumatorilor să se asigure că există vitrine frigorifice ÅŸi că ambalajele produselor sunt „integre”, iar produsele alimentare respective sunt „etichetate corect, cu informaÅ£ii despre originea, condiÅ£iile de păstrare ÅŸi termenul de valabilitate”. Brânzeturile, spun inspectorii, trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă ÅŸi etichetate cu date despre producător ÅŸi sortiment.
„Pentru achiziÅ£iile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiÅ£i să verifice cu atenÅ£ie condiÅ£iile de livrare, transport ÅŸi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deÅ£in autorizaÅ£ia sanitar-veterinară ÅŸi pentru siguranÅ£a alimentelor, respectând toate normele de siguranţă (…). Medicii veterinari din cadrul DSVSA judeÅ£ene ÅŸi ai CircumscripÅ£iilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetăţenii. InformaÅ£iile privind programul ÅŸi contactele vor fi afiÅŸate pe site-urile autorităţilor sanitare. Pentru sesizări ÅŸi informaÅ£ii suplimentare, cetăţenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787. ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate ÅŸi să respecte recomandările pentru siguranÅ£a alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare ÅŸi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor”, se mai arată în comunicatul citat.