ANSVSA: Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă normele sanitare de sacrificare a porcilor și de depozitare a cărnii!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor atenţie deosebită la cumpărarea şi păstrarea alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Inspectorii atrag atenţia că în gospodărie porcul poate fi tăiat doar „sub control sanitar-veterinar”, iar vânzarea cărnii este interzisă. Inspectorii mai recomandă examinarea cărnii pentru Trichinella spp şi cumpărarea cărnii din pieţe şi târguri doar cu condiţia ca produsele să fie etichetate corect în privinţa proveninienţei, condiţiilor de păstrare şi termenului de valabilitate, transmite G4Media.

Inspectorii ANSVSA recomandă consumatorilor ca după cumpărare să depoziteze şi să păstreze alimentele de origine animală în frigider, „respectând instrucţiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare”, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.

În privinţa sacrificării porcului în gospodărie, inspectorii atenţionează că această operaţiune trebuie făcută „sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii”.

„Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA)”, arată inspectorii sanitar-veterinari.

Conform sursei citate, carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreţi, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată, examinare ce poate fi făcută la centrele autorizate, costul acestuia variind între 26 de lei şi 90 de lei + TVA.

Potrivit inspectorilor, comercializarea cărnii de porc fără control sanitar-veterinar este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei.

În privinţa cumpărăturilor făcute în pieţe şi târguri, inspectorii recomandă consumatorilor să se asigure că există vitrine frigorifice şi că ambalajele produselor sunt „integre”, iar produsele alimentare respective sunt „etichetate corect, cu informaţii despre originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate”. Brânzeturile, spun inspectorii, trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă şi etichetate cu date despre producător şi sortiment.

„Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă (…). Medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetăţenii. Informaţiile privind programul şi contactele vor fi afişate pe site-urile autorităţilor sanitare. Pentru sesizări şi informaţii suplimentare, cetăţenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787. ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor”, se mai arată în comunicatul citat.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Hermannstadt a rămas fără autocar. Este blocat la Botoșani!

astăzi, 08:25

FC Hermannstadt a plecat marți la Cluj-Napoca cu un alt autocar, cel care transporta în mod obișnuit echipa fiind defect. Echipa sibiană a rămas în ultima deplasare de la Iași făr...

Fermier din Botoșani, cu 600 de hectare: ”Până astăzi nu am primit niciun leuț din subvenția APIA!”

astăzi, 08:07

Neculai Dulceanu, fermier care lucrează 600 de hectare în zona Moldovei, spune că nu a primit niciun leu din subvenție pentru campania 2024. Deși nu s-a aflat la control și nici nu are n...

Leo Grozavu, după victoria lui FC Botoșani la Buzău: ”Râde lumea de mine dacă zic asta”

astăzi, 07:30

Leo Grozavu, antrenorul lui FC Botoșani, a ținut să evidențieze faptul că elevii săi au făcut o partidă bună, dar și că echipa sa putea puncta de mai multe ori pe tabela de marcaj. &rdqu...