Angajatorii, avertizati sa ia masuri pentru protectia salariatilor expusi la temperaturi scazute!

Angajatorii trebuie să aplice măsuri pentru protecţia salariaţilor care lucrează în condiţii meteorologice defavorabile, cu temperaturi scăzute! Nerespectarea măsurilor constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1500 RON la 2500 RON.
 
Ca urmare a temperaturilor scăzute înregistrate în ultimele zile şi a prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru următoarea perioadă, Inspecţia Muncii face următoarele precizări:
 
Conform Ordonanţei de Urgenţă  nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, prin temperaturi extreme scăzute se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului, care scad sub -20°C sau care, corelate cu condiţii de vânt intens pot fi echivalate cu acest nivel.
 
Administraţia Naţională de Meteorologie are obligaţia de a comunica zonele în care temperatura sau indicele de răcire, atinge pragurile valorice menţionate mai sus precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea acestor praguri.
 
În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

-distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1litru/persoană/schimb;
-acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000. Acestea se referă la reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale.
 
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii cu temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

-asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
-asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
-trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Nerespectarea măsurilor prezentate mai sus constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1500 RON la 2500 RON.

În această perioada Inspecţia Muncii va monitoriza modul de aplicare a prevederilor OUG nr. 99/2000, va efectua controale la angajatori urmărind modul în care se respectă prevederile ordonanţei  şi va asigura preluarea şi soluţionarea promptă  a oricărei sesizări pe această temă.  
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
431

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
145

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
415

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...