Angajații din educație amenință cu proteste: "Nu putem aștepta 50 de ani să..."

Angajații din educație amenință cu proteste: "Nu putem aștepta 50 de ani să..."
Sindicaliștii din educație și-au pierdut speranțele că o lege unitară de salarizare în domeniul bugetar va fi aplicată în viitorul apropiat. Acest lucru nu face decât să sporească și mai mult nemulțumirile în rândul celor lucrează în sistemul de învățământ.

Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor (LSI) Botoșani, susține că la ora actuală este o inechitate mare în ceea ce privește salarizarea în sistemul bugetar, iar principiile după care se dorește aplicarea unei astfel de legi nu sunt corecte. Acesta a făcut referire la faptul că sunt salarii mari în sistemul bugetar și în loc să fie acestea tăiate, se vorbește de creșterea treptată a celor mici.

“Nu este normal ca un angajat nou să aibă același salariu ca un angajat cu vechime. Nu este normal ca angajați în domeniul bugetar, cu studii superioare, să aibă salariul unui angajat fără studii. Sunt lucruri care se întâmplă și trebuie corectate. Am înțeles că în primă fază Guvernul va avea în vedere corectarea acestor lucruri și abia după aceea se va pune în discuție posibilitatea majorării salariilor printr-o nouă lege. Sincer, nu avem niciun fel de așteptări pe tema aceasta. Nu cred că actualul Guvern va putea să facă ceva în domeniul acesta, doar va amâna problema până când va veni noul Guvern rezultat în urma alegerilor care sperăm să tranșeze această problemă. Atâta timp cât se va merge pe ideea că salariile mari nu pot fi tăiate și treptat cele mici să ajungă în grila din legea salarizării nu se poate face nimic. Trebuie plecat de la ideea că trebuie plecat de la un moment în care toți bugetarii să fie introduși într-o grilă de salarizare unică chiar dacă unii din ei vor trebui să sufere diminuări salariale. Nu putem să aşteptăm 50 de ani ca prin creşteri salariale mici să se ajungă în situaţia în care nimeni să nu aibă tăieri salariale", a spus Liviu Axinte.

Liderul LSI nu exclude declanșarea unor acțiuni de protest.

“Ne vom consulta colegii și vom vedea care va fi atitudinea vizavi de neaplicarea unei legi unice de salarizare. Nu excludem acțiuni de protest", a conchis Axinte.

 

Spune-ne opinia ta