Angajat la Botoșani: Lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnăvire profesională, cea mai întâlnită situație de către inspectorii de muncă ai ITM

Angajat la Botoșani: Lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnăvire profesională, cea mai întâlnită situație de către inspectorii de muncă ai ITM

La Botoșani, angajații care semnează un contract și intră în cadrul muncii, par să o facă fără să aibă habar cu ce riscuri se vor confrunta la noul job, iar angajatorii nu par la rândul lor să aibă prea multe informații despre riscurile la care se supun muncitorii. Cel puțin, documentele privitoare la o astfel de evaluare nu prea există.

Nu mai puțin de 101 angajatori din județul Botoșani, cu un număr de 943 salariaţi, dintre care 325 femei şi un minor, au fost controlați în cursul lunii mai 2021 de Compartimentul de Control Relaţii de Muncă și Control Muncă Nedeclarată din cadrul ITM Botoșani.

Instituția a anunțat că au fost constatate 133 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri şi au fost aplicate 12 sancţiuni contravenționale, dintre care 6 cu avertisment şi 6 cu amenzi în valoare de 83.000 lei.

Pentru muncă nedeclarată, au fost aplicate 4 amenzi în valoare de 80.000 lei.

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii mai 2021 au fost eliberate 2194 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 48 parole pentru transmiterea on-line a registrului general de evidență a salariaților în format electronic.

Totodată, au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 201 de registre generale de evidenţă a salariaţilor în format electronic, a mai adăugat sursa citată.

În cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii mai 2021, au fost efectuate controale la un număr de 74 agenţi economici, au fost constatate 186 neconformităţi şi au fost dispuse 192 măsuri, fiind aplicate 3 amenzi în valoare de 17.000 de lei.

De asemenea, 7 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către ITM și au fost înregistrate 3 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu incapacitate temporară de muncă.

Iată și cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control în județul Botoșani:

- lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, inclusiv în  ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS –COV2;

- neinstruirea lucrătorilor la angajare;

- nu au fost luate măsuri pentru ca lucrătorii să utilizeze dispozitive de protecție (srijiniri de maluri) ;

- neasigurarea supravegherii activității;

- lipsa planul de prevenire şi protecţie;

- neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a

- examenului medical periodic;

- angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi

- instruirii lucrătorilor;

- angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor

- neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, neefectuarea instruirii împotriva SARS-COV2, lipsa materialelor de protecţie contra virusului.

“În afara acţiunilor desfăşurate conform Programului Propriu de acţiuni al ITM Botoşani, inspectorii de muncă au participat alături de celelalte instituţii abilitate la acţiuni privind combaterea pandemiei. Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii mai 2021 este de 100.000 lei”, a explicat inspectorul – şef al ITM Botoșani, Cristian Leo Kohuț.

 

Spune-ne opinia ta