Analize de rutina care pot salva viata unei femei

Analize de rutina care pot salva viata unei femei
Analizele de rutina pot identifica o posibila afectiune inca din faza incipienta. In cazul femeilor, exista patru examene medicale obligatorii care le pot chiar salva viata.

"Fiecare om trebuie sa isi faca un set de analize obligatorii cu regularitate. Nu exista niciun motiv pentru care acest lucru trebuie amanat, pentru ca, daca exista probleme, ele vor fi evitate inca din faza incipienta", a spus medicul Donnica Moore, citat de Webmd.com.

Examen cardiac

Bolile de inima afecteaza sute de mii de femei anual. Cazurile de infarct sunt mai numeroase chiar decat cele de cancer, in cazul femeilor. Medicii recomanda, pe langa un examen cardiac de rutina, si adoptarea unui regim alimentar si de viata echilibrat.

"80% dintre aceste afectiuni pot fi evitate daca ritmul de viata si alimentatia sunt atent controlate", a spus cardiologul Marianne J. Legato.

Medicii recomanda analize complete la sange, pentru a vedea care este nivelul colesterolului, precum si electrocardiograma, care indica activitatea musculara a inimii.

Mai mult, in cazul persoanelor cu diabet, riscul aparitiei bolilor de inima este major. Tocmai de aceea, daca in familie exista cazuri de diabet sau persoana in cauza este supraponderala, atunci se impune un examen medical complet.

Testul Papanicolau

Inca de la varsta de 21 de ani sau dupa trei ani de la inceperea activitatii sexuale, medicii recomanda femeilor sa isi faca testul Papanicolau.

El consta intr-o proba de celule recoltata de pe suprafata colului uterin, pentru identificarea celulelor cervicale atipice, care se pot transforma, dupa 10 sau 15 ani, in celule canceroase.

Medicii recomanda femeilor sa isi faca acest examen pana la varsta de 30 de ani, pentru ca orice posibila afectiune sa poata fi tratata in timp util.

Odata cu testul Papanicolau, ginecologii recomanda si analizele pentru detectarea virusului papiloma uman (HPV), responsabil pentru aparitia negilor genitali.

Mamografia

Femeile de 40 de ani trebuie sa isi faca o mamografie o data la doi ani. Mai mult, daca exista cazuri de cancer la san in familie, mamografia devine obligatorie la 10 ani dupa ce acel membru a fost diagnosticat pozitiv.

La 50 de ani, mamografia devine obligatorie anual, recomanda medicul american Phyllis Greenberger. "In multe cazuri cancerul de san poate fi tratat, iar multe femei nu stiu acest lucru. Tocmai de aceea se impune un examen medical regulat", a mai spus Greenberger.

In primul stadiu de dezvoltare al cancerului la san, 97% dintre cazuri sunt vindecabile.

In cazul femeilor de 20 si 30 de ani, palparile sunt cele mai indicate, iar o data la trei ani medicii recomanda o mamografie.

Sensibilitatea pielii

Inca de la varsta de 18 ani, tinerele trebuie sa isi faca testul anual de sensibilitate al pielii. Aceste analize determina cauza aparitiei petelor rosii, frecvente la majoritatea femeilor.

Examinarea pielii poate fi facuta de fiecare femeie, acasa, acordand o atentie sporita degetelor de la maini, de la picioare si axilei.

Cazurile de cancer la piele pot fi astfel evitate, iar analizele regulate pot preintampina o afectiune, care poate fi uneori fatala.
Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

astăzi, 18:43
2

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...

Blocada polițiștilor a lăsat 7 șoferi fără permis în trei localități din Botoșani!

astăzi, 18:02
40

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale în cadrul planului de activitate Blocada, acționând în sistem integrat  împreună...

ANAF a publicat ghidul RO e-Transport: amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor!

astăzi, 17:20
49

Prin implementarea sistemului RO e-Transport, principalul obiectiv al ANAF este de a reduce decalajul fiscal de TVA, prin monitorizarea în timp real a mișcărilor de mărfuri pe drumurile nați...