La activitate, desfășurată sub coordonarea inspectorului şef al ISU Botoşani, col. Amarandei Mihail Cristian, a participat şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul Dan Constantin Șlincu și vicepreședinții Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta și Liviu Toma.
Potrivit scenariului, în urma unui cutremur de pământ de mare magnitudine, coroborat cu precipitațiile abundente ce au dus la creșterea cotelor râului Siret și a nivelului apei în acumularea Rogojești, s-a produs o breșă în digul barajului de pământ, incident tehnic ce a dus la inundarea localităților din aval.
Exercițiul a debutat cu simularea unor acțiuni de căutare-salvare a unor persoane dispărute în acumularea Rogojești.
Concomitent, s-au derulat misiuni de salvare a unor persoane surprinse de viitură cu ajutorul elicopterului, precum și de stingere a unui incendiu izbucnit în pădurea Dersca, folosind dispozitivul bambi bucket.
Pentru coordonarea şi concentrarea resurselor avute la dispoziţie în zonele unde s-au produs situaţiile de urgenţă s-a utilizat tehnologia UAV (Unmanned Air Vehicle), pusă la dispoziţie de Institutul Națională de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială București (INCAS) cu sprijinul Direcţiei Generale de Logistică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
La acţiunile de intervenţie au participat forţe şi mijloace ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, Neamț şi Suceava, Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Botoşani, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră – Serviciul Teritorial Botoșani, Direcției Generale pentru Logistică a Ministerului Afacerilor Interne, Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din Bucecea, Mihăileni, Cândești și Vârfu Câmpului, Acumulării Hidrotehnice Rogojești, Inspectoratului General de Aviației – Unitatea Specială de Aviație Iași, voluntari ai Filialei de Cruce Roşie Botoşani,Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Botoșani, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Direcției Silvice Botoșani, SC DELGAZ SA și Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială București.
Exerciţiul a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, precum şi viabilitatea procedurilor şi planurilor de cooperare comune ale structurilor cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.
Totodată, în cadrul simulărilor a fost verificat modul de punere în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie Judeţean.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani mulţumeşte tuturor celor care au contribuit direct sau indirect la reuşita acestui exerciţiu.
Totodată, cere scuze cetăţenilor pentru eventualele neplăceri cauzate de această activitate şi mulţumeşte pentru înţelegere.