Amenzile aplicate bicicliștilor se vor reduce considerabil

Amenzile aplicate bicicliștilor de către poliția rutieră ar putea să fie încadrate într-o clasă mai mică de sancțiuni, potrivit unui proiect de lege votat la sfârșitul anului trecut de senatori și care va ajunge la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare. Astfel, valorile amenzilor primite de către bicicliști vor scădea cu mai mult de jumătate.
 
Astfel, bicicliștii vor primi amenzi mai mici pentru încălcarea legislației rutiere. Pentru a se aplica, acest proiect are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.
 
Concret, proiectul urmărește modificarea Codului rutier, și anume prevede încadrarea sancțiunilor contravenționale aplicate bicicliștilor într-o clasă de sancțiuni mai mică. Practic, amenzile contravenționale pentru bicicliști vor trece de la clasa de sancțiuni III la clasa de sancțiuni I. Acest lucru înseamnă o scădere a amenzilor de la șase-opt puncte-amendă la două-trei. În prezent, amenzile contravenționale aplicate bicicliștilor sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei, iar după schimbarea clasei de sancțiuni acestea vor fi cuprinse între 290 și 435 de lei.
 
Potrivit inițiatorilor, măsura reducerii amenzilor aplicate bicicliștilor a fost propusă pentru că încadrarea acestor amenzi în clasa a III-a de sancțiuni “face de multe ori ca încălcări ale legii de către bicicliști să nu fie sancționate, polițiștii fiind descurajați de nivelul exagerat al sancțiunilor să amendeze bicicliștii așa cum ar face de exemplu cu pietonii, care sunt încadrați (...) în clasa I, unde amenzile au un nivel rezonabil (de la 290 la 435 de lei). Prin urmare, un nivel mai mic al amenzilor ar face ca și bicicliștii care încalcă regulile de circulație să fie sancționați, ducând astfel pe termen lung la însușirea și respectarea prevederilor din Codul rutier”.
 
Potrivit Codului rutier, clasele de sancțiuni ale contravențiilor sunt următoarele:
 
-clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
-clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
-clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
-clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
-clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravențiile prevăzute la clasele de sancțiuni I-IV se aplică persoanelor fizice, iar clasa a V-a de sancțiuni se aplică exclusiv persoanelor juridice.
 
Notă: Un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, care este, începând din acest an, 1.900 de lei, dar, pentru acest an, valoarea punctului-amendă este plafonată și este calculată în raport cu valoarea de anul trecut a salariului minim brut pe economie, adică are valoarea de 145 de lei.
 
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat și de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI