Amenzi uriase pentru cativa lei in minus sau pentru bacsisuri: Fiscul, "sperietoarea" comerciantilor?

Inspectorii fiscali au demarat verificari de amploare in aceasta luna si au sanctionat firmele care nu dadeau bonuri fiscale.

De asemenea, au fost date amenzi si daca descopereau mai multi sau mai putini bani decat suma inregistrata in raportul de incasari. Insa au existat si unele cazuri speciale, in care societatile au fost penalizate cu sume uriase si inchise temporar pentru doar cativa lei.

Ca sa se evite astfel de situatii, ar trebui sa se pastreze o proportie intre daunele descoperite si amenzile date, insa acest lucru trebuie judecat in contextul situatiei din zona, sustine analistul Aurelian Dochia.

"De obicei, trebuie analizate caz cu caz. In mod normal, trebuie sa existe o proportionalitate intre paguba descoperita si penalitatea aplicata, dar sunt si cazuri in care Fiscul incearca sa aiba o actiune prin care sa dea un exemplu celorlalte firme, sa descurajeze comportamente similare. Dar uneori e vorba de situatii care pot sa fie cu anumita particularitate locala, iar Fiscul sa transmita un anumit semnal", a precizat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.
  Pentru 50 de lei in minus, amenda de 5.000 de lei

In acest weekend, o firma de prelucrare a carnii din zona Moldova a fost amendata cu 5.000 de lei si inchisa pentru o luna. Motivul? In urma controlului s-a descoperit ca lipsesc 50 de lei din casa de marcat. Proprietarul a sustinut ca a fost vorba de o eroare si a mentionat ca legea e facuta prost, mai ales in conditiile in care a platit la stat taxe in valoare de peste 2,2 milioane de euro.
"Cel mai probabil, una dintre angajatele magazinului a gresit si a dat mai mult rest. Nu este o ultra-ilegalitate, este doar o greseala... Cei de la ANAF au fost politicosi, mi-au explicat cum este legea, ca ceea ce se gaseste in plus se considera frauda, iar ce se gaseste in minus, se considera ca au fost scosi bani de acolo fara documente justificative. Insa, mie mi se pare o aberatie situatia de acum, pentru ca dupa masura pe care au luat-o mi-au perturbat activitatea de la firma...", a spus omul de afaceri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Cel mai slab jucător din istoria lui FC Botoșani” a cucerit titlul, dar a ajuns în liga a doua!

astăzi, 12:22

Martin Fraisl a evoluat în sezonul 2018/2019 la FC Botoșani, unde a bifat 16 apariții. Aventura din România l-a ”traumatizat” pe portar, care a declarat că președintele ech...

Pădurari amenințați cu moartea de un botoșănean, cazul a ajuns în atenția procurorilor!

astăzi, 11:14

Bărbatul este cercetat sub aspectul comiterii a șase infracțiuni de ultraj. În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că, în perioada iulie-august a.c., în timp ce...

Percheziții imobiliare terminate cu cătușe. Botoșănean reținut după ce a furat doi viței!

astăzi, 10:48

În cursul zilei de marți, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 19 ani, din orașul Săveni. Tânărul este ce...