Amenzi ilegale cu radare private! CUM COMENTATI?

Amenzi ilegale cu radare private! CUM COMENTATI?
Un comentariu postat pe site-ul Stiri Botosani, la articolul A APARUT POLITIA PRIVATA?, ar putea oferi solutia in cazul amenzilor oferite cu generozitate soferilor, in urma datelor furnizate de radarele fixe.

Am ales sa supunem atentiei cititorilor nostri acest punct de vedere, intrucat semnatarul isi asuma pozitia vizavi de problema abordata (Leonte Tudor a fost sef al Politiei Rutiere Iasi, si, conform presei iesene, a activat si ca subprefect de Iasi):

 

Potrivit art. 254 alin. (2), teza ultima, din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, aprobat prin HG. 85/2002, "Constatarea contraventiei se poate face si fara oprirea contraveninentului, precum si in lipsa acestuia, daca savarsirea contraventiei este probata cu un mijloc tehnic certificat, potrivit legii, din dotarea politiei". Deci, conditia esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca proba in baza careia se aplica o amenda pentru viteza, este ca mijlocul tehnic utilizat - cinemometrul, cu denumirea populara de "radar", sa fie "din dotarea politiei".

Pe cale de consecinta, daca radarul nu este din dotarea politiei, inregistrarile facute cu aparatele private sunt ilegale si nu pot constitui o proba in dovedirea savarsirii contraventiei. Este o aplicare a principiului potrivit caruia (in penal) inregistrarile fara autorizatie sau obtinute cu incalcarea legii nu pot constitui probe. Potrivit deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, acuzatiile in materie contraventionala (deci si cele facute in temeiul inregistrarilor cu radare private) sunt acuzatii de natura penala, iar probatiunea faptelor se face strict in conditiile pevazute de lege.

Pe de alta parte, nu stiu ce obiect de activitate au SRL-urile cu radare private, dar este cert ca, potrivit CAEN Revizuit 2 (Codul Activitatilor din Economia Nationala), supravegherea traficului rutier (prin radare fixe private) tine de domeniul sigurantei si ordinii publice si ca atare un SRL nu poate avea ca obiect de activitate supravegherea circultiei pe drumurile publice. Deci, aceste SRL desfasoara o activitate contrara legii.

Leonte Tudor, fost sef al Politiei Rutiere Iasi. Email tudorleonte2004@yahoo.com

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
196

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
192

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
277

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...