Amenzi de peste 150.000 de lei aplicate de comisarii mediului, în primul trimestru al acestui an

Amenzi de peste 150.000 de lei aplicate de comisarii mediului, în primul trimestru al acestui an

În primul trimestru al acestui an, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 120 inspecţii, conform planului anual de inspecții, toate inspecţiile fiind neplanificate. În urma acestora, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 150.000 de lei.

Controalele efectuate au acoperit majoritatea tipurilor de acțiuni de inspecție și control prevăzute de HG nr. 1005/2012 privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu.

Au fost efectuate 68 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare, dintre care: 38 controale în baza protocolului între AFIR-ANPM-GNM pentru verificarea proiectelor depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul National de Dezvoltare Rurală 2014-2020, GNM contribuind astfel la mecanismul de absorbție a fondurilor europene, 8 controale la UAT-uri în baza Protocolului APIA-GNM-IGSU privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

Totodată, comisarii au desfășurat șapte controale în urma autosesizării, cinci controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior, 18 controale în urma sesizărilor, 22 controale dispuse de Comisariatul General (16 controale privind calitatea aerului).

„Urmare a acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 22 sancțiuni contravenționale, din care: 12 avertismente și 10 amenzi contravenționale, în valoare totală de 156.000 lei. Nu a fost aplicată nicio sancțiune complementară de suspendare a activității, confiscare bunuri, desființări lucrări, închidere activitate. NU am înregistrat incidente/accidente de mediu”, se arată într-un comunicat de presă al Comisariatului Județean GNM din Botoșani.

În această perioadă au fost/sunt în desfășurare verificări, prin care se urmăresc respectarea de către operatorii economici a prevederilor privind: calitatea aerului înconjurator, producerea, importul, distribuirea și utilizarea produselor biocide, producerea, comercializarea, manipularea, depozitarea, gestionarea ambalajelor și deșeurilor de produse de protecția plantelor, regulamentele REACH și CLP, punerea pentru prima data pe piață a produselor din lemn, confrom Regulamentului EUTR, Planul de Acțiune privind gestionarea si trasabilitatea deseurilor medicale, Planul de Acțiune Național privind supravegherea și controlul transferurilor de deșeuri, Orerațiunea Națională VEGHE -2020 în colaborare cu I.G.P.F, I.G.P.R., D.G.V.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
41

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
122

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1277

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....