Ambalajele medicamentelor vor conține o atenționare privind returnarea celor expirate în farmacii

Ambalajele medicamentelor vor conține o atenționare privind returnarea celor expirate în farmacii

Pentru a reduce sau chiar elimina poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică, parlamentarii propun, printr-un proiect de lege ce va ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare, ca ambalajele, dar și prospectele medicamentelor să conțină o atenționare specială în legătură cu returnarea celor expirate în farmacii, în vederea eliminării finale a acestora, prin incinerare, scrie Avocatnet.ro.

„Medicamentele expirate trebuie returnate în farmacii”- este mesajul ce va fi înscris, după ce proiectul de lege de la Camera Deputaților va ajunge să se aplice, pe ambalajele medicamentelor.

Atenționarea va trebui să apară, potrivit proiectului, pe ambalajul primar (cel aflat în contact direct cu medicamentele - blister/ folie), pe cel secundar (cel în care este introdus ambalajul primar - cutie), dar și pe prospectul medicamentelor.

Mesajul privind predarea medicamentelor expirate în farmacii va trebui să apară pe cutii într-un format vizibil și ușor de citit, textul urmând să fie scris cu majuscule și îngroșat. Mărimea textului avertismentului nu va putea fi mai mică, cu mai mult de două puncte tipografice, decât dimensiunea denumirii medicamentului.

Apoi, o altă regulă stabilește că va fi interzisă inserarea pe ambalaj a unui alt text cu dimensiunea mai mare sau egală cu cea a avertismentului, cu excepția denumirii medicamentului.

Potrivit inițiatorilor, aproximativ 50% dintre medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu. Doar în România, conform datelor din nota de fundamentare, circa 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare.

Poluarea cu produse farmaceutice a apei și a solului are un impact negativ major pe termen mediu și lung, deoarece reziduurile farmaceutice din natură sunt transferate, prin intermediul hranei, în organismul uman.

În prezent, legislația din domeniu prevede că medicamentele expirate provenite de la populație se depun la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, pentru eliminare, dar nu stabilește obligația ca farmaciile să le primească. Astfel, doar o parte dintre farmacii primesc acum medicamente expirate de la populație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
7

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
11

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
25

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...