Am putea primi tichete de sanatate de pana la 7.500 de lei pe an!

Am putea primi tichete de sanatate de pana la 7.500 de lei pe an!
Firmele vor putea acorda salariatilor tichete de sanatate, ce ar putea fi utilizate pentru a cumpara medicamente pe baza de reteta, dar si pentru tratamente, investigatii medicale sau sedinte de recuperare.

Ideea este cuprinsa intr-un proiect de lege depus la Senat, prima Camera sesizata. Astfel, la fel ca si in cazul bonurilor de masa, initiativa legislativa presupune ca tichetele de sanatate sa fie emise pe suport de hartie sau electronic. Acestea ar fi suportate integral de angajator, arata Ziare.com.

Firmele ar putea oferi aceste beneficii doar angajatilor care au contract individual de munca.

Tichetele de sanatate ar urma sa aiba valori nominale de 10, 20, 30, 40, 50, 100, 200 si 500 de lei.
Angajatorul nu ar putea da unui salariat tichete de sanatate care sa depaseasca, intr-un an, plafonul de sase salarii minime brute pe tara. Astfel, suma maxima ar fi de 7.500 de lei (1.250 de lei x 6).

Tichetele sunt deductibile din impozitul pe venit/profit al firmelor, iar pentru salariati nu se percep contributiile sociale.
Proiectul de lege mai prevede ca angajatorii vor stabili impreuna cu sindicatele modul de acordare ale acestor beneficii, iar acest lucru va fi stipulat in contractele colective de munca sau in regulamentele interne.

Tichetul de sanatate va fi valabil timp de un an de la data emiterii si va putea fi folosit doar de beneficiarul acestuia, pe baza actului de identitate. Proiectul de lege interzice transmiterea lui si prevede amenzi pentru astfel de cazuri: intre 1.000 si 10.000 de lei.

Masura ar trebui sa faciliteze accesul la servicii medicale, mai ales ca unele firme nu le ofera salariatilor un abonament la clinici private. In plus, e bataie mare pe serviciile medicale gratuite, adica cele decontate prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, astfel ca bugetul alocat de stat se termina prea repede.

"In prezent, in mod frecvent plafoanele acordate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sunt epuizate in primele zile ale lunii, motiv pentru care pacientii sunt nevoiti sa plateasca din propriile buzunare serviciile medicale, teoretic asigurate de la bugetul national pentru asigurari de sanatate, Tichetele de sanatate ar veni in ajutorul celor care trebuie sa beneficieze de anumite servicii medicale pe care CNAS nu le mai poate deconta", se arata in expunerea de motive.

Astfel, daca prevederile proiectului de lege vor intra in vigoare, serviciile medicale care vor putea fi platite cu tichete de sanatate vor fi:
-servicii medicale de specialitate,
-stomatologie,
-investigatii paraclinice si imagistice,
-servicii de balneofizioterapie si recuperare medicala,
-retete medicale prescrise de personalul medical din unitatile afiliate.

Initiatorul aminteste faptul ca in Finlanda se ofera tichete de sanatate incepand din anul 2004.

Pentru ca proiectul de lege sa intre in vigoare, el trebuie aprobat de Senat, de Camera Deputatilor si sa fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis, iar la final sa apara in Monitorul Oficial.

Proiectul a fost initiat si depus in Senat de parlamentarul independent Gheorghe Udriste.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
81

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
90

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
32

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...