Alimentele devin bombă din cauza căldurii! Sfaturi pentru siguranţa alimentelor pe timp de vară

Când vorbim despre grătar la iarbă verde, picnicuri ÅŸi alte activităţi desfăşurate in afara casei ne gândim imediat la vară. Temperaturile ridicate transformă alimentele în bombe cu ceas.

Bacteriile din mâncare se pot reproduce mult mai repede la temperaturi între 4 ÅŸi 60 de grade Celsius,conform liderului echipei de educaÅ£ie de la centrul de Administrare a AlimentaÅ£iei ÅŸi Medicamentelor pentru SiguranÅ£a Alimentelor ÅŸi Aplicarea NutriÅ£iei, Marjorie Davidson. "Din fericire există foarte multe metode prin care se poate preveni îmbolnăvirea", a subliniat Davidson într-un comunicat de presă.

Sfaturi prin care se pot preveni bolile legate de alimentaţie:

Spală-te pe mâini
Cheia să previi înmulÅ£irea bacteriilor este să te speli insistent ÅŸi frecvent pe mâini cu apa ÅŸi săpun timp de cel puÅ£in 20 de secunde înainte ÅŸi după ce mânânci ÅŸi după ce foloseÅŸti toaleta. Dacă eÅŸti afară ÅŸi nu există baie în care poÅ£i face acest lucru, foloseÅŸte apa din sticlă ÅŸi ÅŸerveÅ£ele de hârtie. De asemenea, este bine să foloseÅŸti ÅŸi ÅŸerveÅ£ele umede.

Nu amesteca mâncărurile crude cu cele gătite
Dacă ai o farfurie în care a fost carne crudă sau fructe de mare, nu o folosi pentru altceva până nu o speli în apă caldă cu detergent. Ustensilele ÅŸi suprafeÅ£ele de gătit trebuie ÅŸi ele curăţate.

Preparatele marinate în congelator
Nu depozita preparatele marinate în orice colÅ£ al bucătăriei. Păstrează-le la rece până când sunt gata să fie gătite. Nu refolosi saramura pe post de sos. Dacă e necesar, păstreaz-o separat de carnea crudă sau peÅŸte.

Găteşte măncarea bine
FoloseÅŸte un termometru pentru mâncare ca să verifici dacă mâncarea a fost gătită corect, încât să dispară orice urmă de bacterii. Hamburgerii trebuie gătiÅ£i la 70°C. Puiul trebuie să aibă în interior o temperatură de 73°C. Alte mâncăruri care sunt parÅ£ial gătite la cuptorul cu microunde ar trebui imediat puse pe grătar sau pregătite la aragaz. Mâncarea reîncălzită trebuie să aibă temperatura optimă de 73°C.
 
Nu lăsa mâncarea afară
Este important să dezgheÅ£i sau să Å£ii la rece mâncarea într-un interval de două ore. Dacă temperature camerei este de peste 32°C , mâncarea nu ar trebui lăsată afară mai mult de o oră.

Mâncarea rece ar trebui să rămână rece
Mâncarea care trebuie păstrată rece ar trebui să fie Å£inută la 4°C. Feluri precum salată cu pui sau deserturi pot fi depozitate în feigider sau pe un pat de gheaţă. În timp ce gheaÅ£a se topeÅŸte, apa trebuie evacuată ÅŸi în locul ei adăugată gheaţă pentru a ne asigura că mâncarea rămâne rece.

www.doctorulzilei.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție! Cod Galben de instabilitate atmosferică în mai multe localități din județul Botoșani!

astăzi, 20:01

Meteorologii au actualizat prognoza È™i au emis o atenÈ›ionare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din judeÈ›ul BotoÈ™ani, valabilă, astăzi, până la ora 20...

Gestul revoltător al unui bărbat din Suceava. Și-a făcut singur dreptate și a împușcat câinele vecinului!

astăzi, 19:50

Un bărbat din Suceava È™i-a făcut singur dreptate, cu o armă de vânătoare. Enervat la culme, acesta a împuÈ™cat câinele vecinului Un bărbat în vârstă de 57 de an...

Bolojan lansează reforma administrației locale: mai puțini angajați, mai puțini polițiști locali, funcționari partajați!

astăzi, 18:50

Pachetul, aflat încă în dezbatere publică, ar urma să fie finalizat până la sfârÈ™itul lunii iulie. „AdministraÈ›ia locală este foarte importantă, pentru că È...