Alimente care te ajuta sa dormi si alimente care te tin treaz

Alimente care te ajuta sa dormi si alimente care te tin treaz
Insomniile si starile de somnolenta sunt determinate de mai multi factori insa, potrivit mai multor cercetari, si hrana poate avea un rol.

Realbeauty.com iti arata cateva alimente care te fac mai somnoros si cateva care te ajuta sa stai treaz mai mult timp.

Alimente pentru somn

1. Produsele din ovaz
Fulgii de ovaz si alte variante ale acestuia cresc usor glicemia facandu-te sa te simti mai somnoros. De asemenea, acestea sunt bogate in melatonina, o substanta care relaxeaza corpul.

2. Migdalele
O mana de migdale te ajuta sa dormi deoarece acestea contin triptofan si magneziu, ambele substante avand rolul de a relaxa muschii si a nervii, precum si de a linisti si mentine constant ritmului batailor inimii.

3. Mierea
Aceasta contine glucoza, care poate bloca productia unei substante ce declanseaza agitatia. O lingura de miere, inainte de culcare, este suficienta.

4. Painea din cereale integrale
Carbohidratii simpli, cum ar fi bomboanele, ajung mai repede in sange si sunt indicati pentru a spori energia temporar, insa carbohidratii complecsi, cum ar fi cei din cerealele integrale, te fac mai somnoros.

5. Ciresele
Acestea sunt o sursa naturala de melatonina, ca si ovazul, si, de aceea, consumate frecvent, pot ajuta la reglarea somnului.

6. Ciocolata neagra
In timp ce ciocolata cu lapte te ajuta sa stai treaz, cea neagra te face mai somnoros deoarece contine serotonina, care relaxeaza mintea si corpul. In plus, spre deosebire de celelalte tipuri de ciocolata, aceasta aduce mai multe beneficii sanatatii tale.

7. Bananele
Mangeziul si potasiul din banane ajuta la relaxarea muschilor si nervilor, ca si vitamina B6 din aceste fructe, care ajuta la formarea serotoninei.

8. Carnea de curcan
In privinta acestui aliment exista inca pareri contradictorii, carnea de curcan fiind si foarte gustoasa, ceea ce poate determina un consum in exces, acesta fiind cunoscut drept o cauza a somnolentei. In mod clar, insa, aceasta carne contine si o substanta care, in organism, este transformata in serotonina si melatonina - esentiale in instalarea senzatiei de somn.


Alimente care te ajuta sa stai treaz

1. Branza invechita
Diferitele tipuri de branza invechita, cum ar fi parmezanul, contin cantitati mari dintr-un aminoacid despre care se stie ca te tine treaz mai mult timp.

2. Alimentele condimentate
Acestea nu sunt tolerate prea bine de aparatul digestiv, mai ales daca suferi deja de arsuri stomacale, astfel ca pot provoca insomnii si o stare generala nu prea buna.

3. Carnea procesata si afumata
Mezelurile, in special, contin cantitati mari dintr-o substanta care face organismul sa fie in stare de alerta, nefiind cele mai sanatoase alimente.

4. Alcoolul
Desi nu este recomandat in cantitati mari, alcoolul te ajuta sa stai treaz.

5. Ciocolata cu lapte
Cele mai multe tipuri de ciocolata cu lapte contin o substanta care este transformata in dopamina, aceasta provocand o stare de agitatie.

6. Sosurile pe baza de suc de rosii
Consumate cu cateva ore inainte de culcare, acestea provoaca de obicei arsuri stomacale, ceea ce te va impiedica sa dormi. Vei fi treaz, insa nu te vei simti prea bine, exact ca in cazul alimentelor condimentate.

7. Ceaiul de ginseng
Ceaiurile din plante sunt cunoscute ca fiind indicate pentru a induce somnolenta, insa cel de ginseng actioneaza ca un stimulent, provocand insomnie si chiar hipertensiune la unele persoane. Altele insa nu resimt niciunul din aceste efecte dupa un ceai de ginseng. De aceea, daca observi ca te agita, evita sa il bei cu cateva ore inainte de culcare.

8. Soia
Produsele din soia fermentata, cum ar fi sosul de soia sau branza tofu, iti mentin organismul mai agitat.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
715

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
332

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
97

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...