Alexandru Negrescu, omagiu "Celui mai iubit dintre profesori": DAN BRANZEI - 70!

Alexandru Negrescu, omagiu "Celui mai iubit dintre profesori": DAN BRANZEI - 70!

ALEXANDRU NEGRESCU

Alexandru Negrescu, tanarul matematician botosanean care astazi implineste 23 de ani, a coordonat volumul omagial "Dan Branzei - 70". Cartea a aparut la Editura Paralela 45, Pitesti, lucrarea cuprinzand si articole de admiratie pentru profesorul Dan Branzei, ale unor oameni de referinta in matematica. Dintre botosaneni, si-au exprimat stima profesorii Artur Balauca si Ioan Ticalo. "Domnul Branzei reprezinta un profesor care a invatat si a modelat multi dascali ai Botosaniului si este iubit de ei", ne transmite profesorul Alexandru Negrescu.

Cu ocazia zilei sale de nastere, redactia Stiri Botosani ii ureaza lui Alexandru Negrescu LA MULTI ANI, sanatate, impliniri profesionale si multa putere de munca!

Un măslin şi un Lexus

Personalitate fascinanta, atipica pentru un matematician, profesorul Dan Brânzei reprezinta stâlpul educaţiei matematice româneşti. A patruns în lumea cifrelor pe poarta geometriei, deţinând toiagul de narator. A reuşit să îmbrace abstractul cu haina atractivului, oferind zâmbetul pe chipurile tuturor celor care îl asculta. Poemele pe care le veţi descoperi în prezentul volum vor reflecta calităţile literare ale profesorului Brânzei. Astfel, domnia sa reprezinta o vie concurenţă a geometriei cu poezia, într-un punct luminos. Veţi observa, apoi, cuvântarile de la lansarea cărţii Geopoveşti Viitoare. Geometrie transdisciplinara, scrise de profesorul Brânzei împreuna cu semnatarul acestor rânduri. Gândurile noastre spre amfitrionul acestui eveniment, profesoara Liliana Romaniuc, sunt de preţuire şi de recunoştinţă pentru implicarea cu sufletul în aceasta acţiune.

Personalitatea complexa a domnului profesor şi întinsa suprafaţă culturală ce o domina sunt reflectate şi de graţioasele prefeţe şi cuvântari pe care le-a adresat de a lungul anilor, acestea din urma simbolizând cireaşa de pe tort a tuturor manifestarilor.

Dragostea faţă de copii şi calităţile sale matematice s-au împletit perfect în redactarea unor articole şi probleme, ce aveau ca scop prezentarea laturii jucăuşe a matematicii. În final, am gasit de cuviinţă să prezentăm o parte din acestea.

O cravată roşie, strânsă, mă leagă de profesorul Dan Brânzei.
Acesteia i s-a alaturat marca: studentul preferat al profesorului. De curând, dupa cum veţi citi în cele ce urmează, s-au alăturat antitetic: tradiţia şi noutatea, anecdota cu rigoarea analitica, şi, astfel, am fost comparaţi cu un măslin şi un Lexus, inspiraţi de lucrarea lui Thomas Friedman.

Eu prefer mai simplu: Mlădiţă din copacul Dan Brânzei,
Alexandru Negrescu


 

DAN BRÂNZEI, cel mai iubit dintre profesori!

Cel mai iubit dintre profesori s-a nascut la data de 21 martie 1942 în Iaşi, fiind singurul copil al psihiatrului de talie internaţionala Petre Brânzei (1916 – 1985). Ca elev, a absolvit Liceul Internat "Costache Negruzzi" din Iaşi, în anul 1959, profesor de matematica fiindu-i celebrul Nicolae Colibaba. A urmat, apoi, cursurile Facultaţii de Matematica a Universitaţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, între anii 1959 – 1964, avându-i colegi pe matematicienii Viorel Barbu, Octavian Nanu, Mirela Ştefanescu, Vasile Oproiu, Mihai Haivas, I. V. Maftei. Aceasta generaţie de absolvenţi, aşa cum veţi citi mai departe, reprezinta a patra generaţie de aur a oamenilor de ştiinţa români.

La absolvirea facultaţii a fost încadrat ca preparator în cadrul acesteia. În paralel cu activitatea matematica şi-a exploatat pasiunea pentru natura, fiind alpinist, dar şi salvamar. La data de 7.06.1976 îşi susţine teza de doctorat cu titlul Structuri de varietaţi diferenţiabile generalizate, avându-l conducator pe profesorul Gheorghe Gheorghiev.

Contribuţiile originale ale profesorului Dan Brânzei au condus la îmbunataţirea teoriei algebrice a grudurilor introduse de remarcabilul geometru, profesorul V. V. Vagner.

Matematicianul german Heinrich Guggenheimer a realizat o recenzie elogioasa la adresa carţii Planul şi spaţiul euclidian, publicata în anul 1986 la Editura Academiei Române, subliniind complexitatea temei asupra tetraedrului în spaţiul euclidian, precum şi contribuţiile originale la aceasta. Pe data de 25.02.1992 i-a fost conferita poziţia de profesor universitar în cadrul Facultaţii ieşene. Împreuna cu academicianul Radu Miron a publicat în anul 1995 la Editura World Scientific, Singapore, lucrarea Backgrounds of Arithmetic and Geometry. An introduction, versiunea în limba engleza a carţii Fundamentele aritmetcii şi geometriei.

Ca dascal, a predat cursuri şi a ţinut seminarii de Fundamentele matematicii, Geometrie proiectiva, Geometrie sintetica, Geometrie neeuclidiana, Masuri în geometrie, Metodica predarii matematicii.

A participat la numeroase conferinţe naţionale, a prezentat diverse comunicari la sesiuni ştiinţifice, a condus lucrari de licenţa şi de disertaţie, a fost membru în comisii de doctorat, precum şi preşedintele a numeroase concursuri de ocupare a posturilor în învaţamânt şi a examenelor de definitivat. De asemenea, a fost profesor invitat la Universitaţile din Salonic, Atena, Amaliada (1999), Vancouver (2002). Este membru în colectivele de redacţie ale revistelor: Gazeta Matematica, Revista Matematica din Timisoara, Recreaţii Matematice – Iasi, Sa înţelegem Matematica - Bacau, Arhimede - Bucuresti.

Mergând pe principiul ca tinerii sunt cea mai valoroasa resursa a ţarii noastre, profesorul Brânzei desfaşoara o bogata activitate pentru modernizarea educaţiei matematice româneşti. A fost preşedintele Comisiei Naţionale de Matematica iar numeroasele carţi de matematica editate de-a lungul anilor şi numeroasele concursuri de matematica pe care le-a prezidat i-au adus titulatura de cel mai iubit dintre profesorii matematicii româneşti. (Alexandru Negrescu, din volumul omagial "Dan Branzei - 70")
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șofer amendat cu 2.000 de lei și lăsat fără marfă, vezi motivul!

astăzi, 13:30

În cadrul activităților specifice, pe drumul public din orașul Bucecea a fost oprită pentru control o autoutilitară care transporta 4,5 metri cubi de material lemnos fără a deține docume...

Un oraș din România ar putea interzice fumatul în anumite locuri în aer liber. „Trebuie respectat dreptul la sănătate”

astăzi, 12:15

Edilul unui oraș din România a transmis recent că susține interzicerea fumatului în anumite locuri în aer liber, o măsură implementată deja în alte orașe europene. &b...

Șoferi luați în vizor de polițiștii botoșăneni, cele mai multe amenzi au fost date vitezomanilor!

astăzi, 11:30

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii rutieri au desfășurat acțiuni pe principalele artere de circulație din județ, având ca scop principal prevenirea și combaterea accide...