Cu ocazia zilei sale de nastere, redactia Stiri Botosani ii ureaza lui Alexandru Negrescu LA MULTI ANI, sanatate, impliniri profesionale si multa putere de munca!
Un măslin şi un Lexus

Personalitatea complexa a domnului profesor şi întinsa suprafaţă culturală ce o domina sunt reflectate şi de graţioasele prefeţe şi cuvântari pe care le-a adresat de a lungul anilor, acestea din urma simbolizând cireaşa de pe tort a tuturor manifestarilor.
Dragostea faţă de copii şi calităţile sale matematice s-au împletit perfect în redactarea unor articole şi probleme, ce aveau ca scop prezentarea laturii jucăuşe a matematicii. În final, am gasit de cuviinţă să prezentăm o parte din acestea.
O cravată roşie, strânsă, mă leagă de profesorul Dan Brânzei.
Acesteia i s-a alaturat marca: studentul preferat al profesorului. De curând, dupa cum veţi citi în cele ce urmează, s-au alăturat antitetic: tradiţia şi noutatea, anecdota cu rigoarea analitica, şi, astfel, am fost comparaţi cu un măslin şi un Lexus, inspiraţi de lucrarea lui Thomas Friedman.
Eu prefer mai simplu: Mlădiţă din copacul Dan Brânzei,
Alexandru Negrescu
DAN BRÂNZEI, cel mai iubit dintre profesori!

La absolvirea facultaţii a fost încadrat ca preparator în cadrul acesteia. În paralel cu activitatea matematica şi-a exploatat pasiunea pentru natura, fiind alpinist, dar şi salvamar. La data de 7.06.1976 îşi susţine teza de doctorat cu titlul Structuri de varietaţi diferenţiabile generalizate, avându-l conducator pe profesorul Gheorghe Gheorghiev.
Contribuţiile originale ale profesorului Dan Brânzei au condus la îmbunataţirea teoriei algebrice a grudurilor introduse de remarcabilul geometru, profesorul V. V. Vagner.
Matematicianul german Heinrich Guggenheimer a realizat o recenzie elogioasa la adresa carţii Planul şi spaţiul euclidian, publicata în anul 1986 la Editura Academiei Române, subliniind complexitatea temei asupra tetraedrului în spaţiul euclidian, precum şi contribuţiile originale la aceasta. Pe data de 25.02.1992 i-a fost conferita poziţia de profesor universitar în cadrul Facultaţii ieşene. Împreuna cu academicianul Radu Miron a publicat în anul 1995 la Editura World Scientific, Singapore, lucrarea Backgrounds of Arithmetic and Geometry. An introduction, versiunea în limba engleza a carţii Fundamentele aritmetcii şi geometriei.
Ca dascal, a predat cursuri şi a ţinut seminarii de Fundamentele matematicii, Geometrie proiectiva, Geometrie sintetica, Geometrie neeuclidiana, Masuri în geometrie, Metodica predarii matematicii.
A participat la numeroase conferinţe naţionale, a prezentat diverse comunicari la sesiuni ştiinţifice, a condus lucrari de licenţa şi de disertaţie, a fost membru în comisii de doctorat, precum şi preşedintele a numeroase concursuri de ocupare a posturilor în învaţamânt şi a examenelor de definitivat. De asemenea, a fost profesor invitat la Universitaţile din Salonic, Atena, Amaliada (1999), Vancouver (2002). Este membru în colectivele de redacţie ale revistelor: Gazeta Matematica, Revista Matematica din Timisoara, Recreaţii Matematice – Iasi, Sa înţelegem Matematica - Bacau, Arhimede - Bucuresti.
Mergând pe principiul ca tinerii sunt cea mai valoroasa resursa a ţarii noastre, profesorul Brânzei desfaşoara o bogata activitate pentru modernizarea educaţiei matematice româneşti. A fost preşedintele Comisiei Naţionale de Matematica iar numeroasele carţi de matematica editate de-a lungul anilor şi numeroasele concursuri de matematica pe care le-a prezidat i-au adus titulatura de cel mai iubit dintre profesorii matematicii româneşti. (Alexandru Negrescu, din volumul omagial "Dan Branzei - 70")