Alertă în sistemul sanitar: 70.000 de asistente medicale absolvente de postliceală riscă să-și piardă serviciul!

Sistemul sanitar riscă să intre într-o criză și mai mare de personal, dacă statul nu intervine urgent.

Prevederile „Planului național de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030” stabilesc faptul că Guvernul va introduce obligativitatea studiilor superioare pentru asistentele medicale.

O astfel de măsură pune în pericol spitalele publice, acolo unde lucrează în jur de 70.000 de asistente medicale absolvente de postliceală.

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România atrag atenția că, în prezent, există cadrul juridic necesar pentru a putea aplica o soluție mult mai eficientă și mai rapidă: recunoașterea competențelor dobândite în cadre formale, non-formale și informale sub forma creditelor transferabile (aplicarea prevederilor Ordinului ME nr. 6768/2023, modificat și completat în anul 2024), adică ceea ce numim „echivalarea competențelor”.

 

Pentru a aplica cea mai bună soluție la această problemă, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) a reluat demersul privind „echivalarea competențelor” asistentelor medicale absolvente de postliceală, primul pas fiind o Scrisoare deschisă adresată autorităților competente, solicitând adoptarea unei soluții echitabile și eficiente.

Demersul vizează corectarea unei inechități sistemice și recunoașterea meritelor și competențelor profesionale ale acestor asistente medicale, care reprezintă o componentă esențială a sistemului sanitar din România. Acțiunea are în vedere și faptul că zeci de mii de cadre medicale sunt afectate de lipsa unei reglementări clare și juste privind echivalarea formării lor, ceea ce le limitează accesul la mobilitate profesională și dezvoltare în carieră.

Scrisoarea deschisă poate fi găsită pe platforma publică care centralizează susținerea acestui demers, oferind informații detaliate și permițând exprimarea sprijinului din partea profesioniștilor din domeniul medical. Scrisoarea deschisă și inițiativa de echivalare  a competențelor au fost elaborate pe baza consultărilor cu asistenții medicali, specialiști în educație și dreptul muncii, și reflectă realitățile sistemului sanitar românesc.

La mai puțin de 48 de ore de la lansare, peste 7.000 de asistente medicale absolvente de postliceală au semnat deja Scrisoarea deschisă, indicând guvernanților nevoia unei intervenții rapide.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bianca, o tânără „cu suflet cald și plină de viață” are nevoie de ajutor. Se luptă cu o boală grea!

astăzi, 16:00

Bianca Chisăliță, o tânără cu suflet cald, plină de viață și speranță”, este internată în Turcia și are nevoie de 11.549 de euro pentru operație. Tânăra a î...

Primarii, lăsaţi fără bani. Mii de șantiere de canalizare, gaze și drumuri se închid!

astăzi, 15:28

În contextul în care Guvernul încearcă să reducă tot mai mult cheltuielile, primarii vor rămâne fără bani pentru proiecte de infrastructură. Mii de proiecte de canalizar...

Un fost director de liceu a trecut la cele veșnice. „Un OM de o aleasă noblețe sufletească”

astăzi, 13:01

Profesor Brândușa Gireadă, fost director al Liceului Tehnologic din Todireni și profesor de fizică, a trecut la cele veșnice. Comunitatea unității de învățământ a transm...