ALERTA in judet dupa ce o bovina a fost diagnosticata cu antrax - Opt persoane sunt in carantina!

ALERTA in judet dupa ce o bovina a fost diagnosticata cu antrax - Opt persoane sunt in carantina!
In aceasta dimineata, la Prefectura Botosani s-a constituit Comitetul pentru Situatii de Urgenta, la care au fost convocati reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Sanatatea Alimentelor, seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgente, cel al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, precum si comisarul-sef al Inspectoratului Politiei Judetene Botosani.

Alerta a fost instituita dupa ce in localitatea Nichiteni, comuna Cotusca, a fost depistat un caz de antrax. La intalnirea din aceasta dimineata a fost prezent si primarul din Cotusca, Cirimpei Andronic.

Proprietarul animalului, care mai are in gospodarie inca 25 de bovine, a observat starea bovinei, hotarand sacrificarea acesteia. Abia dupa ce a sacrificat animalul a dus probe la laborator, medicii dand diagnosticul de antrax.

Intrucat boala se transmite prin sange direct de la animal sau prin consum de carne, s-a impus de urgenta carantina si dezinfectarea zonei.

Opt persoane au intrat in carantina, intrucat au venit in contact cu animalul. Este vorba despre medici veterinari si alte persoane care au sacrificat bovina, toti fiind sub tratament si atent monitorizati. Hainele lor au fost arse, pentru a se elimina orice forma de transmitere a bolii.

"Am dezinfectat zona. Am luat toate masurile la locul unde s-a sacrificat animalul. Am stropit cu soda caustica, s-a arat, s-a ars pamantul", a precizat primarul comunei Cotusca, Cirimpei Andronic.

Conform celor precizate de Minodora Vasiliu, sefa DSVSA Botosani, populatia nu trebuie sa intre in panica.

"Este vorba despre un caz izolat. Boala nu se ia decat prin sange si carne. In ultimii 10 ani, in judetul Botosani au fost diagnosticate trei astfel de cazuri", a precizat Minodora Vasiliu.

Antraxul este o boala infectioasa cu caracter septicemic in marea majoritate a cazurilor. Afecteaza mai multe specii de animale domestice si salbatice si este transmisibila si la om. Clinic se caracterizeaza prin tulburari grave respiratorii, circulatorii, digestive si uneori prin hematurie iar anatomo-patologic, prin tumefierea splinei, ramolismentul pulpei splenice si infiltratia sero-hemoragica a testului conjunctiv subcutanat sau subseros.
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
127

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
484

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
192

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...