Alegeri prezidențiale 2024, turul 2. A început votul din diaspora!

Cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării, pot vota în cele 950 de secții organizate în afară.

Cetățenii români cu drept de vot din diaspora au început să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.Sunt 950 de secții organizate în străinătate pentru acest scrutin. Ei au putut vota de asemenea prin corespondență. Românii din Noua Zeelandă, Australia și Asia votează deja, iar peste câteva ore începe procesul electoral și în Italia, țara cu cea mai mare comunitate de români.

Până la ora7.30, au votat peste 3.200 de oameni. Votarea în străinătate la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale se desfășoară tot pe parcursul a trei zile, la fel ca la primul tur:  vineri, 6 decembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00; sâmbătă, 7 decembrie, şi duminică, 8 decembrie, între orele locale 7,00 şi 21,00.

Cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării, pot vota în cele 950 de secții organizate în afară. scrie Digi24.ro  

Românii care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare dintre secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

La alegerile prezidenţiale, alegătorii români, cu domiciliul sau reședința în străinătate, pot vota prin corespondență sau la secția de votare, în condițiile legii. Dacă un alegător român cu domiciliul sau reședința în străinătate are aprobate atât cererea de a vota prin corespondență, cât şi cea privind exprimarea votului la o secție, la alegerile prezidenţiale, acesta va fi înscris doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență, potrivit Biroului Electoral Central.

Vot prin corespondență

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate şi care deține un document ce dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență din străinătate.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență la prezidenţiale au venit de la românii din Marea Britanie - 1.609; Germania - 1.347; Elveția - 555; Țările de Jos - 421; Franța - 410. Peste 300 de cereri au venit din Spania, Italia, SUA sau Belgia.

Vot la secție

Românii au la dispoziție 950 de secții pentru a vota în străinătate. Pentru votul la secție s-au înregistrat cele mai multe cereri în Țările de Jos - 1.653; Marea Britanie - 1.107; Germania - 732; Italia - 478; Franța - 471; Belgia - 436; Spania - 409. Dacă sunt alegători care nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, aceștia pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși în listele electorale suplimentare.

Toate secțiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video permanent. Românii au de ales între doi candidați rămași în competiția electorală pentru fotoliul de la Cotroceni - Călin Georgescu (independent) şi Elena Lasconi (USR). În primul tur, pe buletinul de vot s-au aflat 14 candidați. În turul doi al prezidențialelor din 2019 au votat 944.000 de români, iar în turul întâi de acum două săptămâni au votat 821.000 de români din diaspora.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Îl omagiem astăzi pe botoșăneanul care și-a donat averea pentru susținerea studenților săraci, dar deștepți!

astăzi, 11:11

Este omul care, după moartea sa, a lăsat prin testament 30.000 de euro pentru 30 de ani, bani care le vor fi oferiți studenților fără posibilități materiale. Constantin Vasilică a fost un ...

Amendă de 30.000 de lei după poluarea gravă a râului Dresleuca! (Foto)

astăzi, 10:41

Ca urmare a acțiunilor de inspecție și control în vederea soluționării sesizării privind disconfortul olfactiv și poluarea râului Dresleuca și a rezultatele analizelor efectuate pe...

Presa internațională, la retragerea Simonei Halep: "Ce carieră, ce călătorie!"

astăzi, 10:11

Imediat după anunțul retragerii au început să curgă mesajele pe rețelele de socializare. Conturile oficiale ale unor turnee mari au publicat cuvinte măgulitoare la adresa româncei. ...