Ajutoarele sociale, in functie si de rezultatele scolare ale copiilor!

Ajutoarele sociale, in functie si de rezultatele scolare ale copiilor!
Un proiect de act normativ aflat in lucru pe masa Guvernului prevede ca acordarea ajutoarelor sociale, printre care si a subventiilor pentru caldura, este conditionata, printre altele, de rezultatele la invatatura ale copiilor. Guvernul va diminua, de asemenea, numarul ajutoarelor sociale urmarind inclusiv reducerea numarului de persoane asistate, dar care pot munci, cu minimum 100.000 beneficiari.

Va fi stabilita si limita maxima pe care o persoana sau o familie poate sa o primeasca sub forma prestatiilor sociale, în functie de situatia membrilor acesteia, limita fixata pe baza unor simulari raportate la costurile efective ale necesitatilor zilnice de trai si îngrijire a persoanelor dependente, releva un document guvernamental obtinut de Mediafax.

Justificarea Guvernului este ca sistemul de asistenta sociala a devenit "prea costisitor" în raport cu rezultatele asteptate (ca exemplu, cheltuielile mari cu indemnizatia de crestere a copilului nu au condus la o crestere a natalitatii), iar totalul cheltuielilor cu prestatiile sociale a crescut de la 1,4% din PIB în 2005 la 2,86 la suta în 2010, incluzând pensiile sociale si alte beneficii, fara ca aceasta crestere sa conduca la o îmbunatatire vizibila a indicatorilor care masoara calitatea vietii.

Masurile pregatite de Executiv sunt: reducerea numarului de prestatii sociale si a cumulului de prestatii de persoana, comasarea pâna în ianuarie 2013 a alocatiei familiale complementare, a alocatiei monoparentale, a venitului minim garantat si a ajutoarelor de încalzire (toate destinate familiilor cu venituri reduse) într-un singur program, denumit orientativ "venit minim de insertie", si "co-responsabilizarea" beneficiarilor venitului minim de insertie, prin conditionarea acordarii beneficiilor de participare, si rezultatele scolare ale copiilor si de cautarea activa a unui loc de munca în cazul parintilor.

Prestatiile pentru persoanele cu handicap vor fi, de asemenea, comasate într-un singur program, unificat cu pensiile de invaliditate. Astfel, pentru persoanele cu handicap va fi instituita o singura prestatie, dar în cuantumuri diferentiate în functie de gradul de handicap si nevoile specifice. "Beneficiile se mentin, dar se estimeaza acordarea lor la un numar redus de persoane, prin unificarea criteriilor si sistemelor pentru persoanele cu handicap si pensiile de invaliditate", se arata în document.

Guvernul se va asigura, totodata, ca numarul persoanelor apte de munca din familiile beneficiare de venit minim garantat care participa la cursuri de formare profesionala va creste la 20 la suta din total pâna în ianuarie 2012, va conditiona pâna la 1 iulie 2013 mentinerea prestatiilor sociale acordate beneficiarilor apti de munca de participarea la programele de "activare sociala".

Procentul de asistenti sociali calificati ar urma sa creasca la minimum 50 la suta în 2011, la minimum 75 la suta în 2012 si la 90 la suta în 2013, iar cel al specialistilor din sistem care participa la cursuri de formare profesionala ar urma sa urce la minimum 20 la suta în 2011, la minimum 40 la suta în 2012 si la minimum 60 la suta în 2013.

Alta masura pregatita de Executiv o reprezinta asigurarea unui numar crescut de inspectii pentru eliminarea fraudelor. Dupa aplicarea acestor masuri, ponderea prestatiilor sociale în PIB ar urma sa scada, pâna în 2013, de la 1,77 la suta la 1,41 la suta, iar cea a pensiilor sociale si a altor beneficii de la 1,08 la suta la 0,67 la suta. În acelasi timp, fondurile acordate pentru plata drepturilor de protectie si crestere a copilului vor fi reduse. Ajutoarele pentru familii cu venituri mici vor scadea, din punctul de vedere al efortului bugetar, de la 2,43 miliarde lei în 2011 la 2,40 miliarde lei în 2012. Pentru venitul minim garantat, efortul bugetar va fi redus de la 651 milioane lei în 2011 la 632 milioane lei în 2012, iar numarul mediu lunar de familii beneficiare va scadea de la 319.000, în 2011, la 310.000, în 2012.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
141

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
515

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
209

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...