Ajustarea tarifelor cu 25% la Apa Grup este suportabila, au hotarat administratiile locale!

Consilierii judeteni care fac parte din Adunarea Generala a Actionarilor a Societatii Apa Grup au programat astazi o intalnire cu presedintele Consiliului Judetean Botosani, Mihai Tabuleac, pentru a discuta cererea reprezentantilor Apa Grup privitoare la ajustarea tarifelor.

Este vorba despre ajustarea la inflatie, cu circa 6 procente, dar se ia in discutie si conditionalitatea de memorandumul ISPA cu cresterea in termeni reali a tarifului la apa cu 25%.

"Noi am analizat toate hartiile si s-ar parea ca nu mai avem cum sa o incalcim prea mult cu aceasta crestere a tarifului, pentru ca altfel distrugem societatea cu totul. Daca nu facem aceasta crestere a pretului, crestere care trebuia facuta din 2007, ca asa era memorandumul cu ISPA, se poate ajunge la blocarea transelor de finantare pe programul ISPA. Acest lucru ar fi foarte grav, sa ne si blocheze si sa ne mai ia si bani inapoi", a precizat Cristian Achitei, vicepresedinte al Consiliului Judetean Botosani.

Reprezentantii CJ au solicitat sefilor Apa Grup sa ia legatura cu mai multe consilii locale unde administreaza gestiunea cu apa, pentru a se stabili gradul de suportabilitate din partea populatiei.

"Foarte multe consilii locale au remis hotarari de consiliu local cu cresterea tarifului cu 25%, ceea ce inseamna ca administratii locale precum Stefanesti, Darabani, Saveni si-au facut un calcul si exista posibilitatea de suportabilitate a acestei cresteri cu 25%", a completat Achitei.

In termen reali, sustine vicepresedintele CJ, cei 25%, plus cat presupune inflatia, presupune o crestere a pretului pe metru cub de apa cu 0,63 lei.

"Inseamna ca o mie de litri de apa costa doi lei si 70. Cred totusi ca nu este un pret foarte mare. Ne-am mai uitat si prin tara, sunt judete care au tarife si mai mici si mai mari decat ale noastre, depinde acum si de fiecare sistem de alimentare cu apa cum lucreaza", este de parere Cristian Achitei.

 Pe 26 iunie proiectul va fi supus votului in sedinta de CJ, aceasta fiind o conditionalitate pe trimestrul II 2009.

"Daca o sa luam toate conditionalitatile din memorandumul cu ISPA si nu o sa indeplinim niciunul atunci degeaba am mai semnnat hartiile respective. Cresterea este mica, dar la un consum de apa de sute de mii de metri cubi, daca faci un calcul, cresterea reala si eficienta economica pe Apa Grup va creste", a incheiat Cristian Achitei, vicepresedintele CJ Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog și polițiștii din Botoșani, în vizită educativă la elevii unui liceu din județ! (foto)

Thursday, 26 September 2024

Cu această ocazie, cei 70 de elevi prezenți și-au exprimat părerile cu privire la cauzele care conduc adolescenții către consumul de substanțe psihoactive și, împreună cu specialiștii ...

Un tânăr din Botoșani a rănit grav un câine, polițiștii l-au trimis în judecată!

Thursday, 26 September 2024

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, în luna martie a.c., în timp ce se afla în drumul public, ar fi lovit cu o bâtă un câine ce aparținea unui vecin. Exemplar...

Simona Popescu și Dumitru Crudu: Poeți în dialog la Memorialul Ipotești!

Thursday, 26 September 2024

Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, în Sala de conferințe a Primăriei Botoșani și va fi moderată de Lucia Țurcanu. SIMONA POPESCU (n. 1965, Codlea, Br...