Ai realizat venituri anul trecut? Pe care nu trebuie sa le declari la Fisc

Persoanele fizice trebuie sa isi declare la Fisc veniturile realizate in 2012 prin depunerea formularului 200 pana pana la 27 mai 2013 inclusiv, amenzile pentru depasirea acestui termen fiind cuprinse intre 50 si 500 de lei. Totusi, nu toate categoriile de venituri realizate anul trecut trebuie raportate in acest formular

Potrivit reglementarilor fiscale, declaratia 200 trebuie depusa de persoanele fizice care, in anul 2012 au realizat venituri comerciale din fapte de comert, prestari de servicii (altele decat cele din profesii libere), practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente, venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente.
 
De asemenea, si persoanele fizice care au obtinut venituri din profesii libere: din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
 
Nici cei care au realizat venituri impozabile din drepturi de proprietate intelectuala nu scapa de obligatia de a depunepana la 27 mai declaratia 200. In  aceasta categorie de venituri se inscriu cele obtinute de pe urma brevetelor de inventie, desenelor si modelelor, mostrelor, marcilor de fabrica si de comert si procedeelor tehnice, know-how, drepturilor de autor si drepturilor conexe dreptului de autor .
 
Totodata, trebuie declarate la Fisc, in declaratia 200, si veniturile din activitati independente (drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, activitatea de expertiza contabila, judiciara si extrajudiciara) pentru care impozitul s-a retinut la sursa in cota de 10%, ca plata anticipata in contul impozitului anual, de platitorii de venituri; asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, care nu genereaza o persoana juridica, pentru care impozitul s-a retinut la sursa in cota de 3%, ca plata anticipata in contul impozitului anual.
 
Codul fiscal mai stabilesta ca si trebuie depusa declaratia 200 si pentru:

 • venituri din cedarea folosintei bunurilor - inchirieri sau arenda. ANAF arata ca nu au obligatia depunerii declaratiei, persoanele fizice care, in anul de raportare, au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, pentru care platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat, si impozitul este final;
 • venituri din activitati agricole determinate in sistem real;
 • venituri realizate intr-o forma de asociere - venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuita din asociere;
 • transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
 • venituri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
 
Declaratia 200 poate fi depusa:

 • la administratia fiscala in a carei raza teritoriala contribuabilul are domiciliul fiscal sau transmise prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre contribuabili.
 • prin mijloace electronice, pe portalul www.e-guvernare.ro, de catre contribuabilii persoane fizice detinatori de certificate digitale, care semneaza in nume propriu declaratia.
 
Formularele pot fi obtinute direct, gratuit, de la sediile administratiilor fiscale, sau se poate descarca de pe pagina de internet a ANAF/ sectiunea Declaratii electronice/ Persoane fizice/ Descarcare declaratii PF - in cazul depunerii declaratiilor online.
 
Cand nu depui declaratia 200
 
Conform prevederilor legislative, pentru toate celelalte categorii de venituri obtinute de catre contribuabili in anul 2012 nu se depun declaratii privind venitul realizat.
 
Astfel, nu trebuie sa depuna declaratia de venit  persoanele fizice care au realizat doar venituri din salarii sau au obtinut venituri asimilate salariilor.
 
De asemenea, nu se depun formulare 200 pentru banii obtinuti din investitii (altele decat cele mentionate anterior), premii si venituri din jocuri de noroc, pensii sau activitati agricole a caror impunere este finala.
 
Aceasta ultiima categorie de venituri se refera la cele obtinute prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, pentru care impozitul s-a calculat prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate.Conform actului normativ publicat de ANAF, formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" va fi modificat prin introducerea unor informatii care sa permita stabilirea bazei de impunere pentru contributiile sociale, in functie de categoria de venit realizata.
 
In mod similar, declaratia 200 nu trebuie depusa nici pentru transferul proprietatilor imobiliare.
 
Veniturile realizate in 2012 se declara intr-un formular modificat
 
Contribuabilii isi vor declara veniturile realizate in 2012 intr-un nou formular fiscal, dupa ce declaratia 200 a fost modificata de Fisc prin Ordinul ANAF nr. 24/2013, publicat in Monitorul Oficial nr. 45 din 21 ianuarie 2013.
 
Conform actului normativ publicat de ANAF, formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" va fi modificat prin introducerea unor informatii care sa permita stabilirea bazei de impunere pentru contributiile sociale, in functie de categoria de venit realizata.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi „împărțite” de polițiștii botoșăneni la evenimentul ”Toamna Bobocilor”!

astăzi, 09:30

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2024, intervalul orar 18:00-02:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu jandarmii, au organizat o acțiune pentru preve...

Marius Budăi a demonstrat că PSD a crescut de fiecare dată pensiile cu cel puțin 41%, în timp ce PNL le-a înghețat de mai multe ori! (foto)

astăzi, 08:56

Social-democratul demonstrează că PNL a mințit când s-a lăudat că a majorat pensiile cu 40%. În realitate, spune Budăi, PNL a înghețat pensiile în 2021, iar fostul premi...

Calendar ortodox, 16 noiembrie: Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei

astăzi, 08:10

Înainte de a fi chemat de Hristos-Domnul să-I fie ucenic, Matei fusese vameş în Capernaum, lângă lacul Galileei şi se numea Levi. Vameşii erau dispreţuiţi de evrei, pentru că...