Ai numarul murdar la masina? Iei amenda!

Ai numarul murdar la masina? Iei amenda!
Odată cu venirea zăpezii, şoferii trebuie să-şi echipeze autoturismele corespunzător. În plus, trebuie să aibă grijă ca roţile să nu fie pline de noroi.

Libertatea vă spune ce sancţiuni riscaţi dacă nu aveţi maşina pregătită pentru iarnă. Iată pentru ce riscaţi să fiţi sancţionaţi în sezonul rece:

-Lipsa lanţurilor la roţile autovehiculelor de peste 3,5 tone se sancţionează cu 9-20 de puncte- amendă (între 540 şi 1.200 de lei).

-Folosirea incorectă a luminilor de drum este sancţionată cu 2-3 puncte amendă, dar şi cu două puncte de penalizare.

-Folosirea luminilor de ceaţă în alte condiţii decât pe timp de ceaţă aduce 4-5 puncte-amendă, dar şi trei puncte de penalizare.

-Numerele de înmatriculare care sunt murdare şi defecţiunile tehnice ale vehiculului vă pot aduce 2-3 puncte-amendă (120-180 de lei).

-Anvelopele neconforme (momentan în cazul autovehiculelor de 3,5 tone) pot aduce şoferilor 4-5 puncte-amendă (240-300 de lei).

-Defecţiunile la sistemul de iluminare, circularea fără lumini şi nesemnalizarea noaptea sau în condiţii meteo nefavorabile e sancţionată cu 6-8 puncte amendă (360-480 de lei).

-Roţile care sunt pline de noroi vă pot aduce amenzi cuprinse între 540 şi 1.200 de lei.


Ce vă sfătuiesc poliţiştii:


* Echipaţi-vă maşina cu pneuri de iarnă (deşi sunt obligatorii de anul viitor).
* Reduceţi viteza în zonele pavate cu piatră cubică, dar şi în apropierea trecerilor de pietoni.
* Asiguraţi-vă de buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de dezaburire.
* Nu frânaţi şi nu viraţi brusc.
* Folosiţi frâna de motor.
* Utilizaţi sistemul de iluminare-semnalizare pentru a fi văzuţi în trafic.
* Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în siguranţă.
* În condiţiile unui carosabil acoperit cu un strat de zăpadă, cu gheaţă sau cu mâzgă se circulă cu viteză redusă, 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara acestora.

 
Sursa: libertatea.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
1

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
60

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
84

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...