Ai maşină pe benzină sau pe motorină? Schimbarea pe care o pregăteşte Guvernul pentru şoferii din România

Ai maşină pe benzină sau pe motorină? Schimbarea pe care o pregăteşte Guvernul pentru şoferii din România
Maşinile pe benzină ar putea plăti un timbru de mediu diferit faţă de cele pe motorină, a declarat joi ministrul Mediului, Rovana Plumb. Aceasta a explicat că diferenţa de plată va veni din faptul că motoarele Diesel au un plus de particule care poluează, scrie gandul.info.
 
"În momentul de faţă, este examinată ca o propunere, o formulă de calcul (pentru Timbrul de mediu - n.r.) separată pentru motoarele care utilizează benzină şi pentru motoarele care utilizează motorină.(...) Formula de calcul nu se schimbă, va fi acelaşi concept, dar probabil, va fi un timbru de mediu care se va aplica, într-un anumit cuantum, în baza aceleiaşi formule, pentru motoarele pe benzină şi altul pentru Diesel, dat fiind că acestea au un plus de particule care poluează", a declarat ministrul Mediului.

Ea a precizat că proiectul timbrului de mediu prevede o creştere cu 10% până la 15% pentru maşinile dotate cu motoare Euro 3 şi 4, ca urmare a propunerilor primite din partea producătorilor auto.
 
Ministrul a mai spus că modificările introduse în proiectul de lege privind timbrul de mediu se referă în special la Euro 3 şi 4, care vor înregistra o creştere cu 10 -15% faţă de taxa actuală.

Rovana Plumb a declarat că proiectul timbrului de mediu se află în faza "finală de analiză" şi că la elaborarea acestuia s-a ţinut cont de `toate propunerile` care au venit de la producători, importatori, de la alte persoane juridice şi fizice.
 
Ministrul Mediului a precizat că proiectul va fi prezentat în şedinţa de Guvern de miercurea viitoare, iar la începutul săptămânii formula de calcul va deveni publică.
 
Pe site-ul ministerul Mediului se află în dezbatere publică o primă variantă a proiectului de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
 
Potrivit documentului, în calcul taxei se va ţine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi înmulţită cu valoarea în euro a fiecărui gram şi cu cota de reducere a timbrului exprimată în funcţie de vechime. Vechimea autovehiculului se calculează în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia, se precizează la articolul 6, alineatul 5 al Ordonanţei de modificare.
 
Formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplică numai în cazul autovehiculelor încadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fără scaunul şoferului), cărora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 şi Euro 5.
 
Vor plăti noua taxă toate instituţiile publice, cu excepţia autovehiculelor aparţinând Salvării, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar şi persoanelor cu handicap. Pe de altă parte, nu vor mai plăti timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxă în anumite forme.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lucian Trufin: „Obiectivul meu este ca pacienții din spitalele aflate în cordoonarea Consiliului Județean Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

astăzi, 12:04
4

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienț...

Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ! (Foto)

astăzi, 11:35
111

O bătrână de 80 de ani din județul Botoșani a apelat 112 în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut ...

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
102

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...