Ai centrală termică? În curând vei scoate bani în plus din buzunar

O directivă a Uniunii Europene, care intră în vigoare în data de 26 septembrie 2015, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de români pentru că în prezent 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa intre 4.500 de lei ÅŸi 7.000 de lei, în funcÅ£ie de dimensiunea locuinÅ£ei.

Cu toate astea, producătorii spun că aceste centralele termice cu condensare permit o economie de până la 35 % la consumul gaz. IonuÅ£ Nejloveanu, vicepreÅŸedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), a declarat la România TV că în nicio Å£ară europeană nu se permite montarea centralei în apartament pentru că ele, în primul rând, poluează.

Tot el a spus că oamenii sunt obligaÅ£i ca din 10 în 10 ani să schimbe centrala de apartament.

"Poluatorul plăteÅŸte. Oamenii care ÅŸi-au montat centrală nu au fost sfătuiÅ£i de legislaÅ£ia ce va urma. Despre această deirectivă se ÅŸtie de mult timp. De asemenea, se ÅŸtie ÅŸi că se va introduce taxa pe coÅŸ, că oamenii vor fi obligaÅ£i să-ÅŸi monteze coÅŸuri de inox care să polueze sus ÅŸi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreÅ£inere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. HaideÅ£i să vedem dacă în 10 ani, pentru că din 10 în 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbată, ea se amortizează", a spus Nejloveanu.

Åži premierul Victor Ponta declarata în vara anului trecut că se caută strategii pe termen lung privind eficienÅ£a energetică.

"Se discută ÅŸi la nivelul UE faptul că, sigur, există mai multă eficienţă energetică, costuri mai mici, poluare mai puÅ£ină, atunci când nu are fiecare om în oraÅŸ centrala lui, ci atunci când avem un sistem performant de termoficare. Aceasta este o chestiune pe care sper să o reuÅŸim pe termen mediu ÅŸi lung. Vreau să spun foarte clar că nu intenÅ£ionează acest Guvern să pună nicio taxă pe nicio centrală de apartament, dar intenÅ£ionează acest Guvern ÅŸi următoarele să sprijinim modernizarea sistemelor de termoficare în marile oraÅŸe, acolo unde în continuare se poluează mult, costă multă, acumulăm datorii ÅŸi suntem încă la un nivel de eficienţă energetică extrem de scăzut", a mai spus premierul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lângă noi: Primul tramvai-cafenea din România a ieșit pe traseu!

astăzi, 11:38

Primul tramvai cafenea de la noi din È›ară a ieÈ™it pe traseu la IaÈ™i. TuriÈ™tii, dar È™i ieÅŸenii au îmbrățiÈ™at rapid ideea, mai ales că drumul este foarte atractiv, urcând dealul C...

Atenționare ISU Botoșani: Autorități pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență!

astăzi, 10:46

La nivelul judeÈ›ului BotoÈ™ani, toate instituÈ›iile cu rol în managementul situaÈ›iilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să inter...

Cod roșu de ploi torențiale și abundente în județul Galați!

astăzi, 10:13

Meteorologii au emis o nouă atenÈ›ionare meteo pentru judeÈ›ul GalaÈ›i. Astfel, pe 30 septembrie de la ora 00:00 până la ora 09:00 va fi COD ROȘU. În judeÈ›ul GalaÈ›i va ploua torenÈ...