Agenţii imobiliari vor răspunde pentru viciile ascunse ale bunului vândut, alături de proprietari

Un proiect de lege care a ajuns pe masa Senatului propune implementarea unei măsuri menite să tragă la răspundere pe cei vinovaţi în cazul în care un imobil este vândut ştiindu-se că avea vicii ascunse.

Mii de români au cumpărat imobile direct sau prin intermediul agențiilor imobiliare, însă acestea nu și-au asumat niciodată răspunderea alături de proprietari, chiar dacă aveau cunoștință de existența problemelor la proprietățile scoase la vânzare.

 

„Titularii drepturilor asupra imobilului au obligaţia de a prevedea în contractul de intermediere eventualele vicii ascunse ale imobilului, cunoscute de aceştia. Agenţii imobiliari răspund solidar delictual cu aceştia, dacă nu au comunicat persoanei interesate viciile ascunse ale imobilului, menţionate în contractul de intermediere”, se arată în proiect.

Sunt incluse în categoria viciilor ascunse şi vicii precum surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor, pe care titularul drepturilor asupra imobilului şi agentul imobiliar în mod rezonabil puteau să le cunoască.

 În plus, pentru a putea profesa, agenţii imobiliari ar trebui să facă un curs de 6 luni, dintre care 3 luni de practică, şi să dea un examen organizat de Agenţia Naţională pentru Calificări, în faţa un ei comisii alcătuite din 5 membrii. La examen se poate prezenta persoana care a absolvit cursul de pregătire pentru agenţi imobiliari, nu a fost condamnată definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni de fals.

Cu diploma obţinută, agentul se înscrie, după plata unei taxe, în Registrul Naţional Electronic al Agenţilor Imobiliari, care va fi gestionat de Ministerul Justiţiei, iar în desfăşurarea activităţii lor, agenţii imobiliari vor răspunde disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, se mai arată în actul normativ.

Agenţii imobiliari primesc pentru activitatea depusă un comision stabilită prin contractul încheiat cu clienţii, comision care la Botoșani este între 2 si 5%, dar in zonele dezvoltate ale României pot ajunge la 10 – 15%.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 280 de copii din Botoșani au susținut examenele Cambridge Young Learners of English - sesiune YLE organizată la Cambridge Star (Foto)

Monday, 30 June 2025

Sâmbătă, 28 iunie 2025, centrul Cambridge Star a fost plin de emoție, curaj și pași mici către un viitor mare. Peste 280 de copii din Botoșani cu vârste între 8 și 12 ani au ...

Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei brut. Peste 1 milion de bugetari sunt afectați!

Monday, 30 June 2025

Guvernul a adoptat în şedinţa de luni ordonanţa care plafonează sporul pentru condiții vătămătoare la suma de 300 de lei brut. Decizia afectează direct veniturile a peste 1 milion de an...

Echipa USV, formată din trei botoșănence, a luat Premiul Special la faza națională a unui concurs dedicat creării de produse alimentare! (Foto)

Monday, 30 June 2025

În perioada 19–21 iunie a.c., o echipă de studenți de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea de-...