Agenţii imobiliari vor răspunde pentru viciile ascunse ale bunului vândut, alături de proprietari

Agenţii imobiliari vor răspunde pentru viciile ascunse ale bunului vândut, alături de proprietari

Un proiect de lege care a ajuns pe masa Senatului propune implementarea unei măsuri menite să tragă la răspundere pe cei vinovaţi în cazul în care un imobil este vândut ştiindu-se că avea vicii ascunse.

Mii de români au cumpărat imobile direct sau prin intermediul agențiilor imobiliare, însă acestea nu și-au asumat niciodată răspunderea alături de proprietari, chiar dacă aveau cunoștință de existența problemelor la proprietățile scoase la vânzare.

„Titularii drepturilor asupra imobilului au obligaţia de a prevedea în contractul de intermediere eventualele vicii ascunse ale imobilului, cunoscute de aceştia. Agenţii imobiliari răspund solidar delictual cu aceştia, dacă nu au comunicat persoanei interesate viciile ascunse ale imobilului, menţionate în contractul de intermediere”, se arată în proiect.

Sunt incluse în categoria viciilor ascunse şi vicii precum surse de zgomot, umezeală, poluare, miros, pericol de inundaţii sau surpări, organizarea în apropiere a unor manifestări populare periodice, istoricul terenului sau al clădirii, posibile dezavantaje ale vecinătăţilor, pe care titularul drepturilor asupra imobilului şi agentul imobiliar în mod rezonabil puteau să le cunoască.

 În plus, pentru a putea profesa, agenţii imobiliari ar trebui să facă un curs de 6 luni, dintre care 3 luni de practică, şi să dea un examen organizat de Agenţia Naţională pentru Calificări, în faţa un ei comisii alcătuite din 5 membrii. La examen se poate prezenta persoana care a absolvit cursul de pregătire pentru agenţi imobiliari, nu a fost condamnată definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă, infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni de fals.

Cu diploma obţinută, agentul se înscrie, după plata unei taxe, în Registrul Naţional Electronic al Agenţilor Imobiliari, care va fi gestionat de Ministerul Justiţiei, iar în desfăşurarea activităţii lor, agenţii imobiliari vor răspunde disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, se mai arată în actul normativ.

Agenţii imobiliari primesc pentru activitatea depusă un comision stabilită prin contractul încheiat cu clienţii, comision care la Botoșani este între 2 si 5%, dar in zonele dezvoltate ale României pot ajunge la 10 – 15%.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
802

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
80

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
310

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...