Agenția pentru Protecția Mediului din Botoșani sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede. Care sunt cele cinci spații importante din județ

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani va organiza, în perioada următoare, o serie de activităţi destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la conservarea şi utilizarea zonelor umede.

Scopul acestor activităţi este de a marca „Ziua Mondială a Zonelor Umede”, sărbătorită la nivel mondial în fiecare an, la data de 2 februarie, data adoptării Convenției asupra zonelor umede în anul 1971, în orașul iranian Ramsar. Convenția Ramsar se înscrie printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural, ratificată de România în anul 1991.

Tema aleasă în acest an, „Viața prosperă în zonele umede”, atrage atenţia asupra faptului că aceste ecosisteme sunt esenţiale pentru conservarea biodiversității,   constituind o resursă de mare valoare economică, ştiinţifică, recreativă. De asemenea, aceste ecosisteme au un rol deosebit în controlul inundațiilor, purificarea apei, protecția împotriva furtunilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea țărmurilor.

Programul stabilit pentru marcarea acestui eveniment cuprinde: campanie de informare și conștientizare prin distribuirea de materiale tematice în unitățile de învățământ, acțiune de informare cu tema “Zonele umede, un beneficiu pentru biodiversitate și umanitate”, organizată în parteneriat cu Colegiul Național „A. T. Laurian”, în data de 3 februarie a.c., şi o acţiune de monitorizare a speciilor de păsări sălbatice din situl Natura 2000 „Lacul Stânca-Costeşti”.

Acest eveniment atrage atenția asupra rolului esențial pentru conservarea biodiversității pe care îl au zonele umede. Este cunoscut faptul că, în prezent, ne confruntăm cu un declin semnificativ al biodiversității la nivel mondial, iar zonele acvatice au o rată a dispariției de trei mai mare decât pădurile”, a declarat directorul executiv al APM Botoşani, Eugen Mateciuc.

Pe teritoriul judeţului Botoşani există cinci zone umede importante datorită diversităţii speciilor de păsări sălbatice, desemnate arii de protecţie specială avifaunistică şi incluse în Reţeaua Ecologică Europeană Natura 2000: Lacul Stânca-Costeşti, Iazurile de pe valea Ibănesei-Başeului-Podrigăi, Acumulările Rogojeşti-Bucecea, Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, Mlaștina Iezerul-Dorohoi. În aceste zone întâlnim  specii de păsări ocrotite la nivel european cum ar fi egreta mare, stârcul de noapte, stârcul roşu, chira de baltă, ferestraşul mic, codalbul, cormoranul mic, acvila, lebăda, barza, rața roșie, pescăraș albastru.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr de 20 de ani transportat la spital, după ce s-a izbit cu mașina într-un gard! (Foto)

astăzi, 13:59

Un accident rutier cu victimă a avut loc, marți după-amiază, în localitatea Bulai din comuna Moara, județul Suceava. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgen...

DSVSA Botoșani: Inspectorii sanitari veterinari au început acțiunile de control la nivel județean!

astăzi, 13:06

Inspectorii sanitari veterinari au început acțiunile de control la nivel județean. DSVSA Botoșani intensifică acţiunile de control, până pe 24 decembrie 2024 pentru a asigura cetăț...

Cum se vor forma noul Parlament şi Guvernul: PNL a cedat în faţa PSD-ului. Le-au recunoscut „supremația”!

astăzi, 12:02

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a vorbit despre prioritatea de pe masa clasei politice: formarea unui Guvern cu o largă susținere în Parlament. Liberalul spune că negocierile...