Pentru unii locuitori ai judeţului, începutul primăverii înseamnă şi incendierea vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, miriştilor, resturilor vegetale, stufului sau tufărişurilor. Aceasta este o practică total greșită după cum afirmă reprezentanții Agenției pentru Protecția mediului Botoșani.
Arderea vegetației uscate este interzisă de lege, dacă nu are ca scop prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.
Conform Ordonanţei de Urgentă nr 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare, art.94 , aliniat(1), litera n), persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu ardă miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
“Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoanele juridice, in conformitate cu art.96, punctul nr.9 din același act normativ”.
Dacă totuşi este necesară incendierea pentru carantină fitosanitară, aceasta se poate face doar după obținerea acceptului Agenției pentru Protecția Mediului!
Pentru aceasta, solicitanţii vor depune la APM Botoşani un memoriu justificativ însoţit de actul doveditor emis de Direcţia Fitosanitară privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor şi acceptul primarului din comuna in care se găseşte suprafaţa respectivă. Incendierea categoriilor de vegetaţie anterior menţionate, nu se poate face decât după notificări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență şi Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu. În plus, trebuie luate toate măsurile pentru ca focul să nu se extindă, conform Ordinului 579/2008 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti , vegetaţie uscată şi resturi vegetale.
Specialiștii din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani vin cu recomandările de a nu se arde vegetația uscată, miriștea și resturile vegetației uscate pentru că:
„- veți suporta consecințele legale;
- omorâți sau afectați vietăți care trăiesc, se hrănesc, se adăpostesc, se înmulțesc, își cresc puii în aceste locuri, cum ar fi: iepurii, popândăii, aricii, broaștele, șopârlele etc.;
- omorâți sau afectați păsări care au cuiburi și își depun ouăle în ierburi, cum ar fi: prepelița, pescărușii, ciocârlia, potârnichea;
- omorâți milioanele de microorganisme care au rolul de a forma și îmbunătăți solul – sursa de hrană a tuturor plantelor;
- distrugeți mediul și biodiversitatea acestor zone, accentuând fenomenele de uscăciune, deșertizare;
- înrăutățiți calitatea aerului înconjurător, afectând sănătatea oamenilor și a animalelor;
- puteți declanșa incendii masive de vegetație, arbori și arbuști, punând în pericol turmele de animale care pasc, sau chiar locuințele populației din aceste zone;
- puteți provoca accidente rutiere.”