Afaceri pe sănătatea tinerilor! Vor răspunde în faţa instanţei pentru trafic de droguri!
BOTOSANI

Au fost "pe val", au alimentat trei oraşe cu etnobotanice şi o perioadă chiar au dus-o bine. Până când au fost prinşi, afacerea a fost desfiinţată, iar ei au fost trimişi în judecată.

La mai bine de patru ani de la momentul la care au ajuns pe mâna anchetatorilor, cinci tineri din Dorohoi, cu vârste cuprinse între 26 şi 33 de ani, ajung în faţa judecătorilor pentru a da socoteală pentru trafic de droguri. Astfel, Claudiu B. va fi judecat pentru 26 de acte materiale de deţinere, punere în vânzare şi vânzare fără drept de droguri de risc şi de mare risc, Răzvan T.- pentru 11 acte similare, Sorin M., cu 68 de acte din aceleaşi infracţiuni, Ovidiu I.,- cu 20 de acte materiale şi, în fine, Marian Ţ., cu şase acte materiale.

Povestea a început în 2010, atunci când Claudiu B. a cumpărat mai multe cantităţi de produse etnobotanice pe care le-a vândut mai apoi în Dorohoi, Botoşani şi Iaşi, cu ajutorul amicilor săi, Sorin M., Ovidiu I. şi Marian Ţ, precum şi cu complicitatea lui Răzvan T., pe numele acestora fiind comandate coletele ce conţineau plicurile cu substanţe. Acoperirea era o societate înfiinţată de Claudiu B., Durian RDA, al cărei obiect de activitatea era "comerţ cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor, comerţ cu amănuntul al animalelor de companie şi al hranei pentru acestea".

Sub această acoperire, însă, erau comercializate nu plante, flori, seminţe sau hrană pentru animale de companie, ci substanţe halucinogene, printre care "M1- Palm Food", "Pure by Magic" sau "Diamonds- plant feeder", care, în urma analizelor de laborator, s-a dovedit că ar fi conţinut droguri de mare risc şi droguri de risc. Tinerii ştiau foarte bine care este efectul consumului acelor substanţe, aşa încât îşi sfătuiau clienţii să consume moderat, un singur plic odată, şi să nu amestece cu alte substanţe.

Principalii clienţi erau tineri, chiar minori, în condiţiile în care încă cu un an înainte, societatea românească îşi dădea seama de pericolul reprezentat de consumul de substanţe etnobotanice. Mai mult, ştiind că unii dintre clienţi nu aveau posibilitatea de a achita plicuţele achiziţionate, "afaceriştii" îi direcţionau pe aceştia către centre de amanet sau pur şi simplu le ofereau "marfă" contra a diverse bunuri- de tipul telefoanelor mobile, computere, aparate foto, bijuterii, accesorii de preţ- drept garanţie a faptului că substanţele vor fi plătite.

Cum "afacerea" mergea bine, Claudiu B. şi Răzvan T. s-au gândit să o extindă, aşa că au deschis un "weed-shop" în Iaşi, prin societatea deţinută de un alt dorohoian. Ba l-au cooptat şi pe Marian Ţ, pe care l-au pus vânzător la "weed-shop", cu sarcina clară de a vinde plicuri cu etnobotanice dar şi ca vânzător ambulant şi în Campusul studenţesc "Tudor Vladimirescu" din Iaşi. Cât stătea în magazin, Marian Ţ. a fost sfătuit să stea cu uşa şi lumina închise în magazin, semnul că se află înăuntru fiind firma luminoasă în stare de funcţionare.

Afacerea mergea foarte bine, conturile în care erau trimişi banii câştigaţi din vânzarea plicurilor cu etnobotanice erau tot mai bine aprovizionate. La o singură tranzacţie, Sorin M. a trimis în contul lui Claudiu B. 4.200 de lei, iar la o alta, alţi 3.627 de lei. Afaceriştii au ţinut evidenţa tuturor transferurilor bancare, dar şi a sumelor puse în palmă în caiete, găsite de anchetatori la percheziţii, împreună cu notiţe referitoare la cantităţi, sume de bani şi conturi, ordine de încasare, foi de vărsământ, registre cu avize de însoţire a mărfii plus telefoane cu SIM-uri ce fuseseră interceptate de anchetatori.

Urmează ca judecătorii însărcinaţi cu judecarea cazului să stabilească pedepsele pentru fiecare dintre cei cinci.

Citiţi şi: Şi copilul meu ar putea cădea pradă etnobotanicelor! Ce spun specialiştii botoşăneni despre primele semne, despre dependenţă şi tratament! 

Drogurile, miraj şi patimă! Judeţul Botoşani este "fruntaş" într-un top naţional al consumatorilor şi traficanţilor cercetaţi de anchetatori! 

 

Spune-ne opinia ta