Adoptia - un dialog deschis pentru o mai buna intelegere, dezbatere in prezenta reprezentantului Guvernului!

Adoptia - un dialog deschis pentru o mai buna intelegere, dezbatere in prezenta reprezentantului Guvernului!
Adoptia, un subiect dezbatut astazi de reprezentantii sistemului de asistenta sociala botosaneana cu un reprezentant al Guvernului!

Intalnirea cu tema Adoptia - un dialog deschis pentru o mai buna intelegere, a fost o dezbatere organizata pentru promovarea adoptiei, recrutarea familiilor adoptatoare pentru copiii mai dificil de adoptat, rolul comunitatii in vederea imbunatatirii perceptiei asupra copiilor adoptati si familiilor adoptatoare.

La acesta intalnire, pe langa reprezentantii sistemului de asistenta sociala si subprefectul judetului Botosani, Viorica Afrasanei, a fost prezent si Bogdan Panait, secretar de Stat al Oficiului Roman pentru Adoptii.

"Toti copiii din sistemul de asistenta sociala au dreptul la o familie. Trebuie sa gasim solutii pentru grabirea procesului de adoptie, dar fara a face rabat de la pasii adoptiei. Dorim sa facem cate un birou de adoptii in fiecare institutie din judet, in care sa fie un psiholog si un jurist in permanenta", a declarat Bogdan Panait, secretar de Stat al Oficiului Roman pentru Adoptii.

Programul initiat de Oficiul Roman pentru Adoptii este implementat in perioada 2008-2011 si are ca obiective cresterea gradului de informare si intelegere a comunitatii cu privire la specificitatea adoptiei si imbunatatirea modalitatilor de lucru ale profesionistilor in vederea recrutarii familiilor adoptatoare.

Este deja un lucru stiut ca procedura de adoptie este una mai grea, necesitand o serie de pasi care trebuiesc indepliniti si, bineinteles, o perioada indelungata de timp.

Primul pas este ca acel copil sa fie unul adoptabil, apoi sa fie depusa cererea in vederea eliberarii atestatului, urmand procesul de evaluare. Urmatorul pas ar fi includerea fiecarei familii atestate in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, precum si in lista centralizata la nivel national de catre Oficiu.

Apoi, se va stabili compatibilitatea intre copil si familia sau persoana potential adoptatoare, facandu-se ulterior incredintarea in vederea adoptiei si, in cele din urma, adoptia propriu-zisa.

"Intalnirea de astazi se axeaza pe dorinta unei mai bune colaborari intre institutii si un sprijin mai mare pentru noi in identificarea cazurilor. Se vrea ca la nivelul comunitatilor locale sa se cunoasca situatia unor copii, la noi i-am identificat pe cei din sistemul nostru, sau a unei familii care ar vrea sa adopte, iar cele mai multe adoptii sunt facute de cei din mediul urban. De la inceputul anului curent si pana in prezent avem deja patru cazuri de adoptii", a precizat Doina Nacu, director executiv din cadrul DGASPC.

Potrivit secretarului de stat al Oficiului Roman pentru Adoptii, in Romania, aproximativ 1000 de copii sunt adoptabili in fiecare an, dorindu-se prin acest program si cresterea numarului de copii adoptati.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
29

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
33

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
32

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...