ADMITERE DE TOAMNĂ 2012. Locuri disponibile la stat şi la privat

ADMITERE DE TOAMNĂ 2012. Locuri disponibile la stat şi la privat
Facultăţile pun la bătaie un număr uriaş de locuri în această sesiune. Câteva mii dintre ele sunt fără taxă. În această toamnă, aproape că nu există universitate de stat fără locuri la buget.

Explicaţia e simplă: spre deosebire de anii anteriori, când astfel de locuri erau o raritate pentru sesiunea din toamnă, acum facultăţile au avut candidaţi puţini la sesiunea din vară. Prin urmare, cei care au luat Bac-ul în toamnă pot opta între stat şi privat, iar cu puţin noroc pot prinde un loc la buget.

Universitatea din Bucureşti, spre exemplu, mai are 413 locuri fără taxă şi aproape 1.300 cu taxă. La "Gheorghe Asachi" din Iaşi oferta este şi mai generoasă: din cele 9.300 de locuri disponibile în acest an, s-au ocupat în prima sesiune doar 3.200.

Fac notă discordantă în acest an Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, care nu mai are niciun loc bugetat (însă are 820 la taxă) şi Universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară.

UMF Bucureşti nu mai are niciun loc disponibil, nici la buget, nici la taxă, iar UMF Iaşi se află aproape în aceeaşi situaţie. Cele 31 de locuri disponibile la Iaşi, în regim cu taxă, sunt destinate exclusiv celor ce încep acum a doua facultate.

Şansa viitorilor medicinişti este UMF Târgu Mureş, care, în acest an, organizează pentru prima dată sesiune de admitere de toamnă. Conform rectorului Leonard Azamfirei, sunt disponibile, în regim cu taxă, următoarele locuri: Farmacie- 20, Asistent de farmacie- 30, Educaţie fizică şi sportivă- 20, Nutriţie- 4. O altă variantă pentru cei ce vor să facă medicina o reprezintă universităţile private, unde locuri sunt berechet, pentru toate specializările medicale.

Dosarul de înscriere

Actele necesare pentru înscriere sunt următoarele:

Fişă-tip de înscriere, Diploma de bacalaureat sau echivalenta acesteia, în original sau copie legalizată, Certificatul de naştere-copie legalizată, Adeverinţă medicală-tip, din care să rezulte că tânărul e apt pentru facultatea la care candidează, Trei fotografii tip buletin, B.I. sau C.I. -copie, Chitanţa de plată a taxei de înscriere.Cei care solicită scutirea de taxă trebuie să ataşeze la dosar documente suplimentare. De asemenea, anumite universităţi pot cere acte în plus la admitere.

Taxe de studiu la facultăţile particulare

Universităţile private mai au locuri aproape la toate specializările, iar oferta celor mai importante este următoarea:

Universitatea "Spiru Haret": înscrieri în perioada 1 septembrie- 30 septembrie. Taxa de înscriere la admitere este de 100 de lei, iar taxa de studii este de 2.000- 6.500 de lei, în funcţie de facultatea aleasă. Cele mai mari taxe sunt cele de la Medicină veterinară (6.500 de lei), Actorie (6.500 de lei) şi Arhitectură (5.600 de lei).

Universitatea "Româno-Americană": înscrieri online pe www.admitereonline. ro, până în data de 14 septembrie şi în campus până în 15 septembrie. Admiterea se face pe baza unui test scris, taxa de înscriere este de 100 de lei, iar cea de studii-de 700 de euro.

Universitatea "Dimitrie Cantemir": înscrieri în perioada 15.08- 26.09.2012. Taxa de înscriere este de 90 de lei, iar cea de şcolarizare este de 300- 650 de euro, în funcţie de facultatea aleasă. Cea mai mare taxă, de 650 de euro, este cea a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (arabă, japoneză, chineză, rusă, turcă).

Universitatea "Hyperion": înscrieri până în data de 30 septembrie, iar taxa de înscriere este de 80- 100 de lei. Taxa de studii este 1.800- 6.000 de lei, cea mai mare fiind taxa de la Cinematografie şi de la Actorie.

Universitatea "Titu Maiorescu": înscrieri în perioada 3 - 26 septembrie. Taxa de înscriere: 80- 300 de lei (la Medicină şi Medicină Dentară), iar cea de studiu este de 500 de euro-2.950 de euro (la Medicină Dentară).

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
693

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
329

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
95

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...