Administratorii de bloc vor avea noi obligatii

Administratorii de bloc vor avea noi obligatii
Administratorii de bloc vor avea noi atributii pe langa cele deja existente, se precizeaza intr-un proiect aflat in dezbatere la Camera Deputatilor. Asociatiile de proprietari sustin ca reglementarile propuse nu vin in sprijinul administratorilor, ci dimpotriva maresc birocratia si costurile administrarii blocurilor.

Conform Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de poprietari, administratorul, persoana fizica sau juridica, are, in principal, urmatoarele atributii:

-prestarea serviciilor in mod profesional;
gestionarea bunurilor materiale si a fondurilor banesti;
-efectuarea formalitatilor necesare in angajarea contractelor cu furnizorii de servicii pentru exploatarea si intretinerea cladirii, derularea si urmarirea realizarii acestor contracte;
-asigurarea cunoasterii si respectarii regulilor cu privire la proprietatea comuna;
-gestionarea modului de indeplinire a obligatiilor cetatenesti ce revin proprietarilor in raport cu autoritatile publice. Obligatiile cetatenesti sunt cele stabilite, potrivit legii, de adunarea generala a proprietarilor;
-indeplinirea oricaror alte obligatii expres prevazute de lege.

Pe langa acestea, parlamentarii vor sa introduca o noua obligatie pentru administratori, printr-un proiect de lege pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007.

Mai exact, administratorii ar trebui sa informeze periodic proprietarii in privinta cheltuielilor pe care asociatia le face, precum si a veniturilor pe care le incaseaza si sa isi asume raspunerea pe acest lucru.

Administratorii trebuie sa informeze trimestrial, in scris sau prin posta electronica, proprietarii membri ai asociatiei de poprietari cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de poprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari, se precizeaza in proiectul de lege in varianta aprobata de Senat si aflata in dezbatere la Camera Deputatilor.

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat doreste respingerea acestui document, pentru ca introduce niste obligatii pentru conducerea asociatiilor care maresc birocratia si costurile administrarii, se precizeaza intr-un document al ligii, remis recent redactiei.

Daca noile reglementari vor intra in vigoare nu vor veni in sprijinul proprietarilor si vor restrictiona, practic, dreptul existent de a solicita oricand informatii si in plus, vor substitui obligatiile cenzorilor, se arata in acelasi document.

Mai mult, Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat sustine ca legislatia in vigoare permite proprietarilor sa solicite diverse informatii privind activitatea asociatiei de proprietari.

Astfel, acestia au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Conform legislatiei actuale, proprietarii au dreptul sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie, la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. La randul sau, presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile.

Atentie! Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, dupa care a fost inregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere, unde a primit avizul favorabil al Comisiei pentru administratie publica si amenajarea teritoriului. Mai departe, documentul trebuie aprobat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional si trimis spre promulgare presedintelui, urmand sa intre in vigoare la trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
171

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
173

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
254

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...