ADMINISTRAŢIA LOCALĂ SRL. Jumătate dintre consilierii locali şi judeţeni verificaţi de ANI au firme

În perioada 2008-2012, la bugetele judeţelor, municipiilor şi comunelor din România s-au conectat 802 companii private deţinute de 190 de consilieri judeţeni sau locali. Aceştia au accesat fonduri publice de peste 110 milioane lei. 78 de consilieri au fost acuzaţi de conflict de interese şi incompatibilitate. Cele mai multe contracte au fost obţinute de consilierii PSD. Un raport ANI a arătat că din aproape 3000 de consilieri judeţeni şi locali verificaţi jumătate aveau pe numele lor societăţi comerciale.
 
ANI a realizat o amplă analiză privind contractele publice pe care le au companiile deţinute de consilierii judeţeni şi consilierii locali din toate cele 41 de judeţe ale României. În perioada 2011-2012, ANI a verificat 2856 de consilieri judeţeni şi consilieri locali dintre aceştia aproape 45% deţineau acţiuni la companii private sau erau administratori sau aveau soţi/soţii care aveau acţiunui la firme private.

Din 2856 de consilieri judeţeni şi consilieri locali, 1.240 sunt acţionari/administratori la companii private. Cei 1.240 deţin în total 2.598 de companii.

Inspectorii de integritate au descoperit că 190 de consilieri judeţeni şi locali deţineau companii care au încheiat contracte pe bani publici. Au fost identificate în total 802 contracte finaţate din bani publici cu o valoare totală de 113.743.747 lei, adică aproximativ 25 milioane euro.
 
După finalizarea investigaţiilor ANI a determinat că peste 50% din aceste contracte au fost încheiate în urma unor situaţii de incompatibilitate sau conflicte de interese. Altfel spus, există suspiciuni că aceste contracte au fost acordate cu încălcarea legii şi că firmele aleşilor locali au beneficiat de un tratament preferenţial.

Investigaţia ANI a mai determinat că din cei 190 de consilieri 78 ar fi încălcat legea atunci când au semnat contractele cu statul. În unele cazuri ANI a sesizat şi DNA pentru suspiciuni de corupţie. ANI spune că cei 78 de consilieri deţin 105 companii care au încheiat peste 400 de contracte în valoare totală de peste 50 milioane lei.
 
În privinţa apartenenţei politice din cei 190 de consilieri judeţeni şi locali care au contracte cu statul: 60 sunt de la PSD, 59 de la PDL, 27 de la UDMR şi 12 de la UDMR. Dintre cei 78 de consilieri acuzaţi de conflict de interese şi incompatibilitate 22 sunt de la PSD, 28 PDL, 13 PNL şi 3 UDMR, relateaza gandul.info.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Frații Pavăl cumpără clădirea de birouri Ethos House de la un investitor grec!

astăzi, 21:00

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, cumpără clădirea de birouri Ethos House din zona Floreasca de la omul de afaceri grec Anastasios Gkotsis, într-o tranzacție est...

Codul Rutier se schimbă. La ce trebuie să fie atenți șoferii pentru a evita amenzile usturătoare!

astăzi, 20:20

Codul Rutier a fost modificat, iar nerespectarea acestuia poate aduce amenzi de până la 3.000 de lei. În afară de amenzi, poliția poate suspenda inclusiv permisul șoferului, &icir...

România declară 26 aprilie zi de doliu în memoria Papei Francisc. Ce presupune ziua de doliu național!

astăzi, 19:21

Guvernul urmează să discute în ședința de joi un proiect de hotărâre privind declararea zilei de 26 aprilie zi de doliu național pe teritoriul României în memoria Sanctit...