ADMINISTRAŢIA LOCALĂ SRL. Jumătate dintre consilierii locali şi judeţeni verificaţi de ANI au firme

În perioada 2008-2012, la bugetele judeţelor, municipiilor şi comunelor din România s-au conectat 802 companii private deţinute de 190 de consilieri judeţeni sau locali. Aceştia au accesat fonduri publice de peste 110 milioane lei. 78 de consilieri au fost acuzaţi de conflict de interese şi incompatibilitate. Cele mai multe contracte au fost obţinute de consilierii PSD. Un raport ANI a arătat că din aproape 3000 de consilieri judeţeni şi locali verificaţi jumătate aveau pe numele lor societăţi comerciale.
 
ANI a realizat o amplă analiză privind contractele publice pe care le au companiile deţinute de consilierii judeţeni şi consilierii locali din toate cele 41 de judeţe ale României. În perioada 2011-2012, ANI a verificat 2856 de consilieri judeţeni şi consilieri locali dintre aceştia aproape 45% deţineau acţiuni la companii private sau erau administratori sau aveau soţi/soţii care aveau acţiunui la firme private.

Din 2856 de consilieri judeţeni şi consilieri locali, 1.240 sunt acţionari/administratori la companii private. Cei 1.240 deţin în total 2.598 de companii.

Inspectorii de integritate au descoperit că 190 de consilieri judeţeni şi locali deţineau companii care au încheiat contracte pe bani publici. Au fost identificate în total 802 contracte finaţate din bani publici cu o valoare totală de 113.743.747 lei, adică aproximativ 25 milioane euro.
 
După finalizarea investigaţiilor ANI a determinat că peste 50% din aceste contracte au fost încheiate în urma unor situaţii de incompatibilitate sau conflicte de interese. Altfel spus, există suspiciuni că aceste contracte au fost acordate cu încălcarea legii şi că firmele aleşilor locali au beneficiat de un tratament preferenţial.

Investigaţia ANI a mai determinat că din cei 190 de consilieri 78 ar fi încălcat legea atunci când au semnat contractele cu statul. În unele cazuri ANI a sesizat şi DNA pentru suspiciuni de corupţie. ANI spune că cei 78 de consilieri deţin 105 companii care au încheiat peste 400 de contracte în valoare totală de peste 50 milioane lei.
 
În privinţa apartenenţei politice din cei 190 de consilieri judeţeni şi locali care au contracte cu statul: 60 sunt de la PSD, 59 de la PDL, 27 de la UDMR şi 12 de la UDMR. Dintre cei 78 de consilieri acuzaţi de conflict de interese şi incompatibilitate 22 sunt de la PSD, 28 PDL, 13 PNL şi 3 UDMR, relateaza gandul.info.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi uriașe și marfă confiscată de polițiști în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 17:40

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost depistați doi conducători auto care aveau asupra lor peste 100 de pachete de țigarete de proveniență Republica Moldova, pentru care n...

(P) Garderoba fetiței tale: cum să alegi piese esențiale pentru un stil adorabil și practic

astăzi, 17:16

Încă de când ai aflat că vei avea o fetiță probabil ai început să visezi la toate combinațiile vestimentare adorabile în care o vei îmbrăca. Fustițe colorate, roc...

Se întrerupe furnizarea apei în unele zone din Botoșani, presiune scăzută în altele: „Ne cerem scuze față de abonații noștri!”

astăzi, 17:04

Astfel, în intervalul orar 09:00-15:00 vor fi afectați abonații ce locuiesc în imobilele situate pe Calea Națională (de la intersecția cu Aleea Sfântul Gheorghe, până la ...